Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Starobylé kráľovstvo v Nepále ničí západná civilizácia: VIDEO krásy, ktorá možno čoskoro zanikne

Starobylé kráľovstvo Mustang poznačila západná civilizácia Zobraziť galériu (2)
Starobylé kráľovstvo Mustang poznačila západná civilizácia (Zdroj: YouTube)

LO MANTHANG - Starobylé budhistické kráľovstvo Mustang v Nepále, až do roku 1992 prístav pokoja, kam nesmeli turisti, prechádza veľkými zmenami. Začali v čase, keď tam bola postavená diaľnica a spolu s ňou prišli vymoženosti spotrebnej spoločnosti. Petrolejové lampy ustúpili solárnym panelom, tenisky nahradili ručne šité topánky z hovädzej kože a na strechách stredovekých domčekov vybielených slnkom sa týčia satelitné antény.

Tradícia tohto starobylého kráľovstva susediaceho s Tibetom pomaly mizne a mladá generácia chce tieto zmeny urýchliť. Taký je aj Tsewang Norbu Gurung, ktorý žije v opevnenej metropole Lo Manthang. "Spomínam si, ako sa tu pred desiatimi rokmi chytala nepálska televízia. Museli sme platiť dvadsať rupií za to, že sme sa na ňu mohli u niekoho pozerať," hovorí. 

Dnes majú takmer všetky domácnosti vlastnú televíziu dovezenú z Číny alebo Indie a mladí ľudia ako je Gurung, trávia večery sledovaním bollywoodskych filmov, tibetských drám alebo futbalu. Tsewang sedí v čajovni s priateľmi, oči uprené na obrazovku a rozpráva, ako v Lo Manthangu diaľnica zmenila život. "Predtým sa všetko - ryza, olej a ďalšie produkty, vozilo na chrbte mulov a cesta trvala niekoľko dní. Dnes to kamión privezie počas jedného dňa." 

Starobylé kráľovstvo v Nepále
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Gurung, ktorý má obchod so suvenírmi, pracoval ako robotník na diaľnici dokončenej v roku 2014. Tá spája Mustang s Indiou a Čínou a pripomína časy, keď týmto regiónom prechádzal himalájsky obchod so soľou, vlnou a korením. Po celé generácie kupci putovali v karavánach cez túto vysokohorskú púšť. V 18. storočí anektoval Nepál kráľovstvo Lo, ako sa vtedy nazývalo, a premenoval ho na Mustang. Tunajší kráľ si mohol ponechať svoj titul pod podmienkou, že uznával okupantov. 

Do kráľovstva dlho neprišiel žiadny zahraničný návštevník. Bolo prístupné iba koňmo alebo pešo a obyvatelia boli izolovaní od všetkého vonkajšieho vplyvu. Tá izolácia bola taká, že kráľovská rodina prvýkrát letela lietadlom až v roku 1995, a to do USA a Nemecka. Princ Jigme sing Palbar Bist vyrástol v paláci s piatimi podlažiami a 108 miestnosťami, avšak bez všetkého luxusu. Pretože tam nebola elektrina a drevo, kúrilo sa v paláci trusom jakov. 

Keď bola v roku 2008 v Nepále nastolená republika, Bist už nemal nádej, že zdedí trón. Jeho otec zostal posledným kráľom dynastie starej 600 rokov. Jigme dnes vedie cestovnú kanceláriu a čas venuje aj rekonštrukcii paláca poškodeného zemetrasením z vlaňajšieho apríla. 

Nepál sa snaží zachovať Mustang a jeho kultúru a obmedzuje počet turistov, napríklad tým, že sa za návštevu regiónu musí zaplatiť 500 dolárov. Mnohí sa obávajú, že diaľnica ohrozí ich identitu. Mladí prestávajú nosiť tradičný odev a kupujú si džínsy vyrobené v Číne. "Dôležité je zachovať našu kultúru. Ak sa tak nestane, nebude na Mustangu už nič zvláštne. Mali sme svoju identitu, vlastný štýl obliekania, ale všetko to pozvoľna mizne," poznamenal Khenpa kung Tenzin, ktorý stojí na čele jedného miestneho kláštora. 

Viac o téme: MustangKráľovstvoNepál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu