Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Megaškandál priamo v Bruseli: EÚ dotuje extrémistov, rozprávkové sumy odhalené!

Milan Uhrík, Marián Kotleba a Rastislav Schlosár z ĽSNS Zobraziť galériu (2)
Milan Uhrík, Marián Kotleba a Rastislav Schlosár z ĽSNS (Zdroj: Jan Zemiar)

PRAHA - Extrémistickým nacionalistickým stranám, ku ktorým patrí aj Kotlebova ĽSNS, sa podarilo niečo neuveriteľné. Namiesto toho, aby sa úrady snažili ich činnosť obmedziť na minimum, ich naopak podporujú. Finančne im pomáha priamo Európska únia, ktorá im poslala poriadny balík peňazí.

Vo februári 2015 vznikla krajne pravicová organizácia Alliance for Peace and Freedom APF (Aliancia za mier a slobodu), ktorá združuje podobne zamerané strany z celej Európy. Patrí do nej aj Kotlebova strana, česká Strana sociálnej spravodlivosti (DSSS), belgické Národné hnutie či grécky Zlatý úsvit. Organizácia je tvrdo euroskeptická, netají sa napojením na Rusko a priamo podporuje politiku Vladimira Putina, najmä čo sa týka krízy na Ukrajine. 

Racionálne uvažujúci človek by povedal, že takéto združenie asi ťažko môže dostať finančnú injekciu z Európskej únie, ktorá hlása úplne iné hodnoty než APF. Racionálne uvažujúci človek ale v tomto prípade dostal poriadne na frak. Z únijných dokumentov informujúcich o príspevkoch, ktoré Európsky parlament každoročne rozdeľuje politickým stranám, totiž vyplýva, že aliancia dostala dotáciu vo výške 400-tisíc eur. Ďalších 200-tisíc obdržala sesterská organizácia a nadácia Europa Terra Nostra. Informuje o tom portál Antifa.cz, ktorý sa odvoláva na správu švédskeho antifašistického časopisu Expo. 

Pýtate sa, ako je to možné? Jednoducho. APF si podala žiadosť o príspevok na Európsky parlament. Stačilo splniť formálne podmienky, jednou z nich napríklad bolo osvedčenie o tom, že strana rešpektuje európske hodnoty. Predstavitelia EP na aliancii nevideli nič zlé, podľa nich "nepopiera slobodu ani demokraciu". Čo tam po tom, že jej šéfuje Roberto Fiore, ktorý je napojený na talianske fašistické teroristické organizácie. 

Roberto Fiore
Zobraziť galériu (2)
Roberto Fiore  (Zdroj: profimedia.sk)

Keď sa financovaní APF dozvedeli samotn poslanci, viacerí zostali v šoku. Pravdou je, že ich nacionalistickej organizácii už zobrať nemôže. Čo ale môže spraviť, je zmeniť pravidlá pre prerozdeľovanie finančných prostriedkov stranám a hnutiam, ktoré na ne nemajú morálny, ani žiadny iný nárok. 

Viac o téme: KotlebaFašizmusAliancia za mier a sloboduAPFRoberto fiore
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu