Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Princezná Diana by dnes mala 55 rokov: Život a tragédia jednej z najslávnejších žien sveta

Princezná Diana Zobraziť galériu (4)
Princezná Diana (Zdroj: SITA)

SANDRINGHAM/PRAHA - Britská princezná Diana, narodená 1. júla 1961, sa už za života stala legendou, ktorú ešte znásobila jej tragická smrť pri autonehode v Paríži 31. augusta 1997. Jedni ju zbožňovali pre jej pôvab a láskavú charizmu, zatiaľ čo druhí ju pokladali za mentálne chorú. Sama Diana priznala boj s depresiami a s bulímiou, k čomu prispelo aj problematické spolužitie niekdajšej učiteľky materskej školy s následníkom trónu Charlesom. V každom prípade však bola a zostáva jednou z najslávnejších žien sveta.

Kráľovná Alžbeta prehovorila o milovanej Diane: Tesne pred 90. narodeninami priznala pravdu

Princezná z Walesu sa narodila v Sandringhame v grófstve Norfolk ako Diana Spencerová. Jej otec, gróf a štolba kráľovskej rodiny, sa rozviedol a okrem Diany vychovával ďalšie dve dcéry a syna. Vzdelanie získala Diana na súkromných školách v južnom Anglicku a Švajčiarsku. Plachú krásku požiadal vo februári 1981 o ruku o trinásť rokov starší následník britského trónu. A o päť mesiacov neskôr bola slávna svadba.

Princezná Diana by dnes
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Medzi hosťami na kráľovskej svadbe sa objavila aj istá Camilla Parkerová Bowlesová, ktorá sa v roku 2005 stala Charlesovou manželkou. A práve vzťah k dlhoročnej priateľke Camille do značnej miery ovplyvnil rozpad manželstva Diany, z ktorého sa zrodili dvaja synovia - v roku 1982 William a o dva roky neskôr Henry (Harry). Krátko po narodení druhého syna začal vzťah dvoch povahovo odlišných partnerov chladnúť. V decembri 1992 bolo oficiálne oznámené odlúčenia páru, ktorý už nejaký čas žil oddelene, a v auguste 1996 ich zväzok rozviedli.

Princezná Diana by dnes
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Posledný augustový deň roku 1997 šokovala celý svet správa o autonehode v Paríži, keď sa vodič Dianinho vozidla snažil uniknúť skupine senzáciechtivých fotografov. Pri nehode zahynula princezná spolu so svojím egyptským priateľom Dodim Al Fayedom a s vodičom auta. Pieseň Candle in the Wind, ktorú spieval Dianin dobrý priateľ Elton John na jej pohrebe, sa neskôr stala najpredávanejším singlom všetkých čias.

Viac o téme: Pricenzná Diana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu