Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mesiac pred smrťou napísal prezident Kennedy LIST svojej milenke: Vieme, čo v ňom bolo!

John F. Kennedy Zobraziť galériu (4)
John F. Kennedy (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - List, ktorý mal bývalý americký prezident John. F. Kennedy krátko pred smrťou napísať svojej milenke, sa bude dražiť v aukcii. Bol zverejnený aj jeho obsah. Žena, s ktorou sa tajne stretával, bola neskôr zavraždená. Doteraz sa nevie, kým.

Kennedy dotyčný list nikdy neposlal. Bol určený rodinnej priateľke a uznávanej maliarke Mary Pinchot Meyerovej, ktorá vraj udržiavala s prezidentom milostný pomer. Dvojicu zoznámil Johnov mladší brat Robert. Stretávali sa vtedy, keď bola Jackie Kennedyová mimo mesta. Mary bola zavraždená v roku 1964 počas svojej pravidelnej prechádzky vo washingtonskej štvrti Georgetown. Na mieste činu krátko nato zatkli podozrivého Raya Crumpa, neskôr bol ale oslobodený. Skutočný vrah sa nikdy nenašiel. 

Mesiac pred smrťou napísal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Meyerová o svojom vzťahu s Kennedym písala v denníku, o ktorého existencii vedel aj jej švagor, novinár denníka Washington Post, Benjamin Bradlee. Po smrti sestry svojej manželky sa vlámal do jej bytu a pristihol tam šéfa kontrarozviedky CIA, Jamesa Angletona, ktorý sa prehrabával vecami zosnulej. Bradlee denník našiel, ale neskôr ho odovzdal CIA, ktorá ho spálila. Aféru Kennedyho a Meyerovej opísal novinár a Johnov blízky priateľ Charles Bartlett ako veľmi nebezpečnú. "Bol to nebezpečný vzťah. John bol do Mary zamilovaný, povedal mi to."

Mesiac pred smrťou napísal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Štvostranový list, ktorý Kennedy milenke napísal, bude dražiť aukčná sieň RR Auction od 16. do 23. júna. Jeho hodnota sa odhaduje na najmenej 30-tisíc dolárov (26-tisíc eur). Historická hodnota listu je neodškriepiteľná, pretože na ňom podľa denníka New York Times bola na ňom prezidentská pečať a ešte stále vidno aj vodoznak Bieleho domu. Prezident ho napísal zrejme v októbri 1963, čiže mesiac predtým, než bol zavraždený. Aukčná sieň ho získala od Bobyho Whitea, ktorý ho zas kúpil od Kennedyho sekretárky a archivárky Evelyn Lincolnovej. V liste sa píše: 

Mesiac pred smrťou napísal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Prečo aspoň raz neopustíš predmestie a neprídeš ma navštíviť. Sem alebo budúci týždeň do Bostonu. Viem, že je to hlúpe, iracionálne a že to možno budeš nenávidieť, alebo aj nie. Tvrdíš, že je je to pre moje dobro, keď nedostanem to, čo chcem. Po všetkých tých rokoch by si mi mohla napísať aj niečo milšie. Prečo jednoducho nepovieš áno."

Nie je známe, či sa nakoniec milenci v Bostone stretli. Fakt, že Kennedy list nakoniec neodoslal, sa dá chápať ako fakt, že si nakoniec uvedomil, že by to bola chyba. 

Viac o téme: MilenkaListJohn f. kennedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu