Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Snowden odmietol závery vyšetrovacej správy Snemovne reprezentantov

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americký informátor Edward Snowden odmietol vyšetrovaciu správu výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby, ktorá ostro kritizuje jeho aktivity. Podľa daného dokumentu bol Snowden nespokojný zamestnanec a výsledkom jeho skutkov bola iba pomoc nepriateľom USA.

Správa zároveň popiera jeho vlastné vnímanie sa ako informátora, resp. whistle-blowera, teda osoby, ktorá zverejňuje údaje o aktivite považovanej za protiprávnu, neetickú či všeobecne nesprávnu. Správa prichádza paralelne s uvedením biografického filmu "Snowden" od režiséra Olivera Stonea, oznámila dnes stanica BBC.

Snowden, žijúci od roku 2013 v ruskom exile, na sociálnej sieti Twitter napísal: "Ich správa je tak neobratne skreslená, že ak by nešlo o takýto zlý úmysel, vyznela by zábavne." Väčšina údajov, ktoré Snowden získal počas svojho pôsobenia v Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA), sa vzťahuje na vojenské tajomstvá, ktoré nemajú nič do činenia so súkromím Američanov a ktorých účelom bolo "chrániť amerických vojakov v zahraničí alebo poskytovať nevyhnutnú ochranu voči teroristom," uvádza sa v 36-stranovej správe.

Skupina ľudskoprávnych organizácií vrátane Amnesty International (AI) alebo Human Rights Watch (HRW) vyzvala v stredu prezidenta USA Baracka Obamu, aby Snowdenovi udelil milosť, keďže podľa nich tento informátor "konal výlučne vo verejnom záujme". Biely dom však túto možnosť zamietol.

Viac o téme: Barack ObamaEdward SnowdenSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu