Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Národný hrdina, ktorý položil políciu na kolená: Odhalil megakorupciu, skončil takmer hluchý

Frank Serpico Zobraziť galériu (2)
Frank Serpico (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Američania ho doteraz považujú za hrdinu, pretože nemlčal, kedy by mnohí iní mlčali. Bývalý policajt Frank Serpico, ktorý sa narodil 14. apríla 1936 v rodine s talianskymi koreňmi, sa na prelome 60. a 70. rokov preslávil svedectvom o systematickej korupcii svojich kolegov.

Odvážny kúsok, ktorý inšpiroval Sidneyho Lumeta k nakrúteniu filmu Serpico (1973) so skvelým Al Pacinom v hlavnej úlohe, ale Frankovi veľa šťastia nepriniesol. "Po všetkých tých rokoch sme v newyorskom policajnom zbore persona non grata," zveril sa pred dvoma rokmi. 

Národný hrdina, ktorý položil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Serpico v 70. rokoch odhalil a zverejnil masívnu korupciu v newyorskom policajnom zbore. To, že svedčil proti svojim kolegom, mu veľa mužov v modrom nikdy nezabudlo, hoci oficiálne za svoju úlohu v odhaľovaní korupcie a vymáhaní výpalného dostal najvyššie vyznamenanie, akého sa newyorský policajt môže dočkať. 

Národný hrdina, ktorý položil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vo februári 1971 bol pri zásahu proti drogovým dílerom postrelený do tváre a len náhodou prežil. Kolegovia, ktorí boli prítomní na mieste, mu totiž nepomohli a za záchranu života vďačí svedkovi zo susedstva. Zostal ale hluchý na jedno ucho a v hlavne má dodnes zvyšky guľky. V roku 1972 z polície odišiel. Napriek tomu nič z toho, čo urobil, neoľutoval. "Boj proti korupcii nie je ľahký. Vyberá si svoju daň nielen na nás, ale aj na našich rodinách, priateľoch a najmä na našich deťoch. No verím, že túto cenu za svoju vlastnú dôstojnosť sa oplatí zaplatiť," vyhlásil. 

Viac o téme: KorupciaPolícia Frank serpicoWhistleblower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu