Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Magnát, ktorý zmenil pohľad na sex: Príbeh jeho života, ktorý mu závidia milióny mužov

Hugh Hefner sa dožíva 90 rokov Zobraziť galériu (6)
Hugh Hefner sa dožíva 90 rokov (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Jeho časopis odštartoval pred 63 rokmi doslova sexuálnu revolúciu, ale on vtedy o úspechu prvého čísla pochyboval. V legendárnom časopise pre úspešného muža, ktorý mediálny magnát Hugh Hefner založil, sa nechali v plnej nahote fotografov zvečniť napríklad speváčka Madonna alebo modelka Cindy Crawfordová. Výstredný milovník ženskej krásy Hefner v sobotu 9. apríla oslávi 90 rokov.

Príbeh Hefnerovho života bol v podstate jednoduchý a priamočiary, ale aj trochu rozprávkový. Narodil sa v Chicagu do konzervatívnej a metodistickej rodiny. "Objatie žien som si užil až od mojich zajačikov," spomínal pred časom. Aj napriek vysokej inteligencii (jeho IQ je údajne až 152) a diplomu z psychológie ho to ale tiahlo viac ku kresleniu. Vďaka nemu sa dostal aj do časopisu Esquire. Lenže sa potom sa Esquire presťahoval z Chicaga do New Yorku. "Buď mi pridáte päť dolárov, alebo nikam nejdem," reagoval vtedy mladík, ktorý živil manželku a svoju malú dcéru. 

Pretože mu nepridali, zrodil sa nový časopis - Playboy. Pôvodne sa mal volať Stag Party (Pánska jazda), názov Hefner zmenil až na poslednú chvíľu doma v kuchyni, kde na kolene vyrobil prvé číslo. Jeho ťahákom boli nahé zábery vtedy nie príliš známej blonďave herečky Marilyn Monroe, ktorú na fotenie za pár sto dolárov prehovoril Hefnerov známy fotograf. Na titulnej stránke chýbalo číslo vydania, pretože Hugh nepočítal s tým, že vôbec vyjde ďalšie číslo. 

Magnát, ktorý zmenil pohľad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Lenže 50-tisíc predaných výtlačkov jeho plány zásadne zmenilo. "Sex je trefa do čierneho," písal v liste investorom a tí mu dali za pravdu. Hefnerovo impérium mohlo začať rásť. Od druhého čísla sa značkou Playboya stala ušatá zajačia hlava. V januári 1954 sa na stránkach magazínu prvýkrát objavila odhalená playmate (dievča mesiaca), ktorou sa stala herečka a modelka Margie Harrisonová. V roku 1960 sa "zajačikovia" prvýkrát objavili na párty v Playboy Club v Chicagu. Maska sa neskôr ujala ako ozdoba hostesiek pri najrôznejších príležitostiach. 

Magnát, ktorý zmenil pohľad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hefner svoj časopis vybudoval vedľa - zo súčasného pohľadu - decentnej erotiky na kvalitnú novinárčinu a vyhlásil, že "pred Playboyom ľudia vôbec nemali sexuálny život, ten sme vynašli až my". Časopis písal o všetkom, čo mal muž svojej doby poznať, tvoril štýl. Okrem informácií o pánskej móde, jedle, nápojoch či autách. Do Playboya písali významní literáti, celebrity zas časopisu poskytovali exkluzívne rozhovory. V polovici 70. rokov si časopis kupovalo zhruba 6,5 milióna mužov. Hefner si mohol dovoliť expandovať. Kúpil si "Veľkého králika" (vlastný Boeing 747), po celej krajine založil sieť svojich klubov a vo svojom sídle Playboy Mansion v Los Angeles zoznamoval smotánku sveta so zajačikmi. 

Magnát, ktorý zmenil pohľad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pre Playboy sa odhalilo množstvo slávnych osobností - Bond-girl Ursula Andress (1965), Kim Basinger (1983), Madonna (1985), Pamela Anderson (1990) či krasokorčuliarka Katarina Witt (1998). 

V priebehu 80. rokov ale jeho obchodný úspech dostal na frak. Hefner musel pod tlakom rozpredať umelecké zbierky aj časť impéria. Suita jeho osobných mileniek, vyberaných spomedzi modeliek Playboya, sa zmenšila na sedem. Šéfredaktor sa ocitol pod tlakom zákazníkov, požadujúcich stále otvorenejšiu erotiku. V roku 1985 Hefner nakoniec odišiel do ústrania a svoje kráľovstvo prenechal dcére Christine. Späť pod svoju kontrolu získal časopis v roku 2011. 

Magnát, ktorý zmenil pohľad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Revolúciu v histórii Playboya znamenalo minulornčé rozhodnutie o konci nahoty na jeho stránkach. Podľa vedenia magazínu je nahota v dobe ľahko dostupných pornografických webov už prekonaná. Posledným nahým dievčaťom mesiaca, v poradí 749. playmayte, sa stala 25-ročná blondínka Kristy Garettová, rodáčka z Gruzínska, ktorá vyrastala v Rusku. 

Hefner je tretíkrát ženatý. Hoci plánovanú tretiu svadbu jeho priateľka Crystal Harrisová v júni 20111 na poslednú chvíľu zrušila, pár si nakoniec povedal svoje "áno" tesne pred koncom roka 2012.

Magnát, ktorý zmenil pohľad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hugh chce byť po smrti nablízku Marilyn Monroe. Preto si aj kúpil na losangeleskom cintoríne, kde je legendárna herečka pochovaná, voľný hrob hneď vedľa nej. 

Viac o téme: PlayboyHugh hefner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu