Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Archívy Stasi vydali tajné VIDEO: Najslávnejší dvojitý špión ZSSR prezradil detaily svojej práce

Kim Philby Zobraziť galériu (2)
Kim Philby (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Takmer 30 rokov po smrti sovietskeho špióna Kima Philbyho sa našiel videozáznam vyjadrení, ktoré Brit natočil v roku 1981 pre Stasi, tajnú políciu niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Neslávne preslávený člen britských tajných služieb v ňom popisuje svoju dlhú kariéru špióna v službách Sovietskeho zväzu, uviedla stanica BBC, ktorá doteraz neznámy záznam objavila v berlínskych archívoch Stasi.

Československý agent ŠtB sa infiltroval do CIA: Veľké odhalenie a výmena na moste špiónov

V asi hodinovom videu Brit napríklad upresňuje, že bol naverbovaný sovietskou tajnou službou, neskoršou KGB, pre neho prekvapivo už začiatkom 30. rokov, keď nemal žiadne zaujímavé zamestnanie ani vyhliadky na nejaký významnejší post. "Išlo predovšetkým o dlhodobý projekt. Neočakávali sa či nemohli sa očakávať okamžité výsledky," vysvetlil Philby. Popisuje priebeh doby, ktorú mu trvalo si cez prácu novinára denníka The Times získať vplyvné kontakty a dostať sa nakoniec do tajných služieb SIS, dnešnej MI6.

Bývalý špión tiež uviedol, že kradnúť tajné informácie vtedajším britským tajným službám bolo jednoduché, pretože v nich nepanovala disciplína. Opisuje, ako chodil niekoľkokrát týždenne popíjať s archivárom ich úradu. Ten mu niekedy požičal večer tajné dokumenty domov a Philby mu ich ráno vracal. Cez noc ich nechal odfotiť ruským agentom. Dokumenty pritom spravidla nemali nič spoločné s náplňou Philbyho práce. "Keby v SIS platila patričná disciplína v zaobchádzaní s dokumentmi, tak by to bolo dosť nemožné," povedal špión.

Kim Philby
Zobraziť galériu (2)
Kim Philby  (Zdroj: profimedia.sk)

Vyjadrenie zakončil odporúčaním východonemeckým agentom, aby sa v prípade, že padnú do podozrenia, nikdy nepriznali. "Keď vás chcú usvedčiť aj nejakým vami ručne písaným dokumentom, hovorte, že ide o podvrh. Jednoducho všetko popierajte. Vypočúvali ma, aby ma zlomili a prinútili k priznaniu. A jediné čo stačilo urobiť, bolo, aby som zachoval pokoj. Takže moja rada pre všetkých vašich agentov je, že sa nikdy nemajú priznávať," dodal bývalý dvojitý špión.

Brit Philby, ktorý pre sovietsku špionáž pracoval od roku 1933 až do svojej smrti v roku 1988 v Moskve, je považovaný za najslávnejšieho ruského agenta na Západe v čase studenej vojny. Ako vysoký dôstojník britskej MI6 dodával Moskve tie najcitlivejšie špionážne informácie až do svojho úteku do ZSSR v roku 1963. Podľa archívov ruskej rozviedky išlo o 18.000 tajných dokumentov.

Philby sa narodil 1. januára 1912 v rodine britského koloniálneho úradníka v Indii a zomrel v ZSSR 11. mája 1988. Jeho vlastné meno bolo Harold Adrian Russell Philby.

Viac o téme: ŠpiónKim Philby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu