Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Exzástupca šéfa CIA varuje: Čoskoro sa zmenia hranice Balkánu, NAJ nebezpečenstvo hrozí TU

Balkán
Balkán (Zdroj: mapy.zoznam.sk)

BELEHRAD - V rozhovore pre srbské noviny "Večernje Novosti" bývalý zástupca veliteľa CIA, Steven Meyer, povedal, že hranica medzi Bosnou a Hercegovinou, Kosovom a Macedónskom sa čoskoro zmení.

Kontroverzný návrh ruských komunistov: Okupácia ČSSR zabránila prevratu, po 1990 ekonomika upadla

Meyer kreovanie Bosny a Hercegoviny opísal ako "túžbu ľudí na Západe vytvoriť multietnický demokratický štát, ale to sa nestalo". Mocní totiž viac sledovali svoje vlastné záujmy, ako záujmy regiónu. Na otázku, či Srbská republika nachádzajúce zmeny prežije, bývalý pohlavár CIA uviedol, že pravdepodobne áno, hoci je otázne v akej podobe. Podľa neho je Bosna a Hercegovina iba fiktívna krajina, ktorú možno vidieť akurát tak na mape.

Meyer sa domnieva, že existuje veľká šanca na skorú zmenu hraníc na Balkáne, a to najmä v Kosove, v Bosne a Hercegovine a Macedónsku. "Najnebezpečnejšie miesto na Balkáne je teraz Macedónsko, a to nielen kvôli problémom etnických Albáncov a ortodoxných Macedóncov, ale aj preto, že nezhody existujú aj medzi samotnými ortodoxnými Macedóncami," uvažuje Meyer.

Exzástupca šéfa CIA varuje:
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: mapy.zoznam.sk)

Podľa neho stále rastie možnosť prípadných teroristických útokov na Balkáne, hlavne kvôli vplyvu wahhábizmu v Kosove. Čo sa týka záujmu Spojených štátov a Ruska v oblasti, Meyer si myslí, že pre obe krajiny je iba sekundárnym miestom záujmu. Rusko aj USA sa totiž teraz zameriavajú na Stredný východ, uviedol odborník, ktorý je vedúcim programu pre národnú bezpečnosť na Daniel Morgan Academy v Spojených štátoch.

Zaujímavosťou je napríklad aj to, že Meyer nevidí žiadny dôvod, prečo by sa Srbsko malo stať členom NATO. Čierna Hora však pravdepodobne do NATO vstúpi, hoci nevie, čo jej to prinesie.

Viac o téme: HraniceCIASrbskoBalkánSteven Meyer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu