Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Historici hovoria o zázraku: Rusi odtajnili spis slávneho maršala Žukova plný sprisahaní

Maršal Žukov (v strede). Zobraziť galériu (2)
Maršal Žukov (v strede). (Zdroj: wikimedia)

MOSKVA - K zázraku prirovnávajú ruskí historici odtajnenie osobného spisu strojcu mnohých sovietskych víťazstiev nad nemeckými vojskami Georgija Žukova. Zo spisu sa vedci okrem iného dozvedeli o udaniach, ktoré mali uznávaného maršala skompromitovať. Informoval o tom časopis Ogoňok.

Špeciálne pre komunistov: Sovietsky generál porušil Stalinove zákony kvôli Coca-Cole!

Žukovov osobný spis podľa historika Leonida Maximenkova obsahuje napríklad pozoruhodné udania z Paríža z roku 1954. Podľa neho Žukov, vtedy námestník neschopného ministra obrany Nikolaja Bulganina, koná prostredníctvom francúzskeho tajného agenta so západnými veľmocami o prípravách povstania v Rusku a o uchopení moci. Autorom udania bol šéf sovietskej vojenskej rozviedky. V Žukovovom spise sa nachádza aj ďalší "klasický" kompromitujúci materiál: list od istej Nemky z Drážďan, dožadujúci sa alimentov na údajného maršalovho potomka.

Podľa historika sa nemožno zbaviť dojmu, že sa vtedajší sovietsky vodca Nikita Chruščov (v čele štátu v rokoch 1953-64) pokúšal zbaviť populárneho maršala Žukova podobne, ako sa Chruščovov predchodca Josif Stalin ešte pred druhou svetovou vojnou zbavil maršala Michaila Tuchačevského.

Georgij Žukov v roku 1945.
Zobraziť galériu (2)
Georgij Žukov v roku 1945.  (Zdroj: wikimedia/Life)

Stalin k likvidácii potenciálneho soka v Červenej armáde využil - ako v roku 1961 rozprával na zjazde komunistov sám Chruščov - kompromitujúce materiály podsunuté nemeckou rozviedkou československému prezidentovi Eduardovi Benešovi, ktorý udania odovzdal do Moskvy, kde v lete 1937 odhalili "sprisahanie", stojace Tuchačevského život. Dokumenty, ktoré by túto rozšírenú verziu potvrdzovali, ale nie sú známe, navyše Stalinova čistka v Červenej armáde sa neobmedzila len na Tuchačevského, ale stála životy tisíce veliteľov.

Oproti tomu sa Žukov po vypudení z ústredného výboru komunistov v roku 1957 stal len politickou mŕtvolou. Maršal zomrel v moskovskej nemocnici v roku 1974 následkom infarktov a mozgových mŕtvic. Avšak aj lekárska správa o príčinách skonu štvornásobného hrdinu Sovietskeho zväzu bola po ďalších 42 rokov tajná, podobne ako informácie o privilégiách, ktorým sa tešil maršal a jeho potomkovia, a vôbec celý spis.

Viac o téme: Georgij Žukov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu