Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

História sa opakuje: Pumový útok rozmetal diskotéku v Berlíne, Reagan prišiel s drvivou pomstou!

Zničená diskotéka Zobraziť galériu (2)
Zničená diskotéka (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN/PRAHA - Pri bombovom útoku na západoberlínsku diskotéku La Belle zahynuli pred 30 rokmi, 5. apríla 1986, traja ľudia a viac ako 200 ich bolo zranených. V mnohých prípadoch išlo o amerických vojakov, ktorí ju mali v obľube. Jeden vojak a jedna žena boli zabití na mieste, ďalší vojak podľahol svojim zraneniam o dva mesiace neskôr. Rad postihnutých dodnes nesie trvalé následky.

Tajný život komunistického vodcu: Kým ľud trpel biedou, svoje milenky a rodinu zahŕňal luxusom

Krátko po útoku zachytili spravodajské služby faxy z Líbye na jej ambasádu vo vtedajšej NDR s blahoželaním k dobre vykonanej práci. O desať dní neskôr nariadil úradujúci prezident USA Ronald Reagan bombardovanie líbyjských miest Tripolis a Benghází, pri ktorom zahynulo viac ako 100 ľudí.

História sa opakuje: Pumový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Oficiálne potvrdenie faktu, že atentát zorganizovala líbyjská rozviedka z rezidentúry na veľvyslanectve svojej krajiny vo východnom Berlíne, bolo možné až po otvorení archívov východonemeckej tajnej služby Stasi po zjednotení Nemecka v roku 1990. Proces s niektorými páchateľmi sa podarilo zorganizovať v roku 2001, štyria obžalovaní dostali tresty väzenia vo výške 12 až 14 rokov.

Viac o téme: Ronald ReaganLa Belle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu