Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odkaz Slovenky odvlečenej do Osvienčimu: Stačí jediná vec a hrôzy vraždenia sa viac nezopakujú

Pietna spomienka v Múzeu holokaustu v Seredi. Zobraziť galériu (7)
Pietna spomienka v Múzeu holokaustu v Seredi. (Zdroj: SITA/AP, Martin Korčok)

SEREĎ - V utorok sa v priestoroch novovzniknutého Múzea holokaustu v Seredi uskutočnila pietna spomienka na všetky obete hromadného vyvražďovania zo Slovenska. Dňa 25. marca 1942 bol vypravený prvý transport židov z Popradu do koncentračného a vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Do dobytčích vagónov nahnali tisíc mladých dievčat, z ktorých prežila útrapy väznenia iba dvadsiatka. Minúta ticha, o ktorú prítomných požiadal vedúci múzea Martin Korčok, sa však niesla nielen v znamení pripomenutia si minulosti, ale aj úcty k tým, ktorí prišli o život počas teroristických útokov v Bruseli. Aj kvôli týmto tragickým udalostiam pôsobí odkaz Slovenky Heleny Weinwurmovej, ktorá napriek trojročnému utrpeniu v Auschwitzi nestratila vieru v ľudskosť a dobro, oveľa naliehavejšie.

Zo Slovenska ju odvliekli do Osvienčimu: Okamihy hrôzy pri stretnutí s Mengelem, rodičov spálili zaživa

Pietna spomienka venovaná všetkým obetiam holokaustu zo Slovenska sa uskutočnila pod záštitou primátora mesta Sereď Martina Tomčányiho a zúčastnili sa na nej zástupcovia veľvyslanectiev z Rakúska, Slovinska, Talianska, Francúzska, Izraela, Grécka a Maďarska, zástupcovia židovskej náboženskej obce, mestského zastupiteľstva, študenti, verejnosť aj médiá.

Pietna spomienka sa uskutočnila v utorok o 17-tej hodine v Seredi.
Zobraziť galériu (7)
Pietna spomienka sa uskutočnila v utorok o 17-tej hodine v Seredi.  (Zdroj: TASR)

„Zišli sme sa, aby sme si s úctou spomenuli na tých, ktorí sa nevrátili, a zároveň s nádejou, že bolestná minulosť obetí zabráni, aby sa niečo podobné v budúcnosti zopakovalo. Odkaz obetí je s vzhľadom na dnešnú medzinárodnú i domácu situáciu v spoločnosti, žiaľ, viac ako aktuálny. Polarizácia názorov nahráva vyznávačom definitívnych riešení. Akoby historická skúsenosť nebola dostatočne varujúca. Je to iba na nás, na ostatných ľuďoch, ktorí si vážia život a považujú ho za najvyššiu hodnotu, aby sme nedovolili voľný priechod nenávisti a často ľahostajnosti k osudu druhým," uviedol v príhovore primátor Serede Martin Tomčányi.

"Stojíme tu v bývalom pracovnom a neskôr koncentračnom tábore, ktorý bol zriadený predovšetkým pre židovských spoluobčanov. Tých, ktorí boli vyradení zo spoločenského života, mnohí z nich boli ľudia vzdelaní, šikovní a múdri. Boli vystavení neľudskému zaobchádzaniu, ponižovaniu a krutosti. Mnohí z nich sa domov nikdy nevrátili. Holokaust a druhá svetová vojna je mementom pre všetky generácie. Sme povinní si tento odkaz pripomínať a odovzdávať ďalej nasledujúcim generáciám. Verím, že ľudstvo nikdy viac nedovolí, aby sa tieto hrôzy opakovali,“ dodal Tomčányi.

Primátor Serede Martin Tomčányi
Zobraziť galériu (7)
Primátor Serede Martin Tomčányi  (Zdroj: TASR)

Od roku 1942 vypravila slovenská vláda za hranice Slovenska 57 transportov s počtom takmer 58-tisíc židov. Z nich 19 smerovalo do Auschwitzu, zvyšných 38 do Lublinskej oblasti, odkiaľ boli ľudia deportovaní ďalej do koncentračných táborov Treblinka, Belzec, Majdanek a Sobibor. V poslednom spomenutom ich zahynulo najviac, až takmer 25-tisíc. Celkovo holokaust prežilo len niekoľko stoviek slovenských občanov židovského pôvodu.

Martin Korčok, riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi, počas príhovoru povedal, že sa s prežívšími stretáva už dlhé roky a každý jeden príbeh je podľa neho jedinečný a zároveň tragický. Najviac sa mu však do srdca vrylo stretnutie s Helenou Weinwurmovou, ktorá vydržala tri kruté roky v Osvienčime a napriek tomu jej ľudskosť vyšla z pekla tábora nepoznačená.

"Okrem toho, že pani Weinwurmová strávila najdlhší čas v Auschwitzi, aký mohla žena stráviť, bola to žena, ktorá zanechala hlbokú stopu v mojom živote. Otriasla mojou dušou. Povedala slová, na ktoré nikdy nezabudnem. Povedala, že ku všetkým ľuďom sa treba správať s úctou," vysvetlil Martin Korčok a dodal, že hoci mladá generácia dostáva nespočetné množstvo školení o tom, čo sa v histórii stalo a koľko ľudí zomrelo len kvôli nenávisti, zmenu by mohla priniesť jednoduchá myšlienka.

"Pritom by stačilo jedno jediné posolstvo... posolstvo Heleny Weinwurmovej. Tú nenávisť treba zo srdca vypudiť a byť k ľuďom úctiví. Pokiaľ dokážeme byť k ľuďom úctiví, nikdy viac sa nezopakuje to, čo sa udialo na Slovensku 25. marca v Poprade a rovnako sa nezopakuje ani to, čo sa dnes udialo v Bruseli," skonštatoval riaditeľ múzea.

Vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.
Zobraziť galériu (7)
Vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.  (Zdroj: TASR)

Na Slovensku síce podľa neho neboli plynové komory, ale žiadna z obetí do nich nevkráčala sama dobrovoľne. "Na to bolo treba nie desiatky, nie tisíce, nie desaťtisíce, ale oveľa viac ľudí, ktorí robili štatistiky, súpisy, ktorí Židov sústredili a potom ich deportovali. Títo všetci nesú spoluzodpovednosť za ich smrť,“ uviedol a doplnil, že zároveň si musíme okrem obetí pripomínať aj tých odvážnych, ktorí nestratili svoju tvár a pomáhali ľuďom, pretože ich nedelili na židov a nežidov. Vďaka nim sa tých málo jednotlivcov, ktorí prežili, zachránilo.

„Na budúci týždeň sa začne s výstavbou expozície venovanej všetkým obetiam holokaustu zo Slovenska a všetkým ľuďom, ktorí v tom období židom pomáhali. Ja si prajem, aby sme viacej takýchto pamätníkov už v budúcnosti stavať nemuseli. K tomu stačí málo, zobrať si k srdcu slová Heleny Weinwurmovej... ctiť si ľudí,“ zopakoval odkaz, ktorý sa niesol ako posolstvo celou pietnou spomienkou.

___________________________________________________________________________

Helenu Weinwurmovú (90) odvliekli do Osvienčimu v prvom židovskom transporte zo Slovenska v roku 1942. Prežila nielen hrôzy koncentračného tábora, kde bola nútená podieľať sa v otrasných podmienkach na výstavbe Auschwitz-Birkenau, ale aj takzvaný pochod smrti. Po skončení vojny vážila iba 35 kilogramov. Podvyživená a chorá na tuberkulózu strávila rok v nemocnici v Prahe a neskôr sa zotavovala v Tatrách. Tam sa z nej stala zdravotná sestrička, ktorá sa potom starala aj o chorých v bratislavskom starobinci, či o deti v jasliach. S mládežou zostávala v kontakte neustále prostredníctvom návštev v školách, kde študentom rozprávala o svojej trpkej skúsenosti počas holokaustu. Napriek prekonaným hrôzam mala v srdci pochopenie a lásku. Každému pripomínala, že ľudí si treba ctiť a nikdy nikoho neodsudzovať len kvôli jeho odlišnej národnosti či vierovyznaniu.

Osvienčim pani Weinwurmovej neustále pripomínalo aj číslo vytetované na predlaktí.
Zobraziť galériu (7)
Osvienčim pani Weinwurmovej neustále pripomínalo aj číslo vytetované na predlaktí.  (Zdroj: SITA/AP, Martin Korčok)

Viac o téme: OsvienčimMúzeum holokaustu v Seredi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu