Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Klimatológovia predpovedajú prvú vlnu horúčav: Teplotné extrémy čakajte už čoskoro

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Najnovšie klimatické simulácie naznačujú, že skoré kvitnutie kvetov a listov na stromoch je predzvesťou blížiacej sa silnej jarnej vlny horúčav v Európe. Hoci teploty nebudú také extrémne, ako letné, môžu narušiť ekosystém a množstvo úrody.

Mesačná simulácia blížiaceho sa jarného oteplenia amerických vedcov ukazuje, ako sa bude meniť distribúcia vody v životnom prostredí. Predčasne pučiace rastliny čerpajú vodu z pôdy, ktorá by sa za iných okolností vyparovala a ochladzovala vzduch. Výsledkom sú suchšie pôdy a zvyšovanie teplôt či znížená tvorba nízkej až strednej oblačnosti, ktorá blokuje slnečné žiarenie.

FOTO záhady má bizarné vysvetlenie: Namiesto snehu padal na Slovensku piesok zo Sahary!

Analýzy publikované v odbornom časopise Geophysical Research Letters naznačujú, že jar prichádza za posledné roky stále skôr a intenzívnejšie sú aj vlny horúčav, ktoré od roku 1970 trvajú v priemere o deň dlhšie a sú priemerne o jeden stupeň Celzia teplejšie. Výnimkou nebude ani tento rok.

Predčasný rast zelene a príchod prvých vĺn jarného oteplenia však podľa výskumníkov nemá rozhodujúci vplyv na vývoj letných horúčav, ale ďalším zámerom vedcov je študovať dopady skorej jari na rastlinstvo a klimatické zmeny v rôznych častiach sveta.

Abnormálna jar na Slovensku

Ako pre Topky potvrdil klimatológ Pavel Matejovič, jar prichádza tento rok predčasne aj na Slovensko: „Nedokazujú to len teploty, ale aj pre alergikov už začala sezóna a objavil sa aj hmyz. Možno očakávať, že vegetácia sa túto jar prebudí rýchlo. Rovnako je dosť  pravdepodobné, že aj jar ako celok bude teplotne nadnormálna.“

Klimatológovia predpovedajú prvú vlnu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: JarGlobálne otepľovanieKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu