Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Michal urobil tabuľku teplotných rekordov na Slovensku: O týchto číslach verejnosť nevie

Michalova tabuľka teplotných rekordov Zobraziť galériu (2)
Michalova tabuľka teplotných rekordov (Zdroj: Facebook/Bez počasia)

BRATISLAVA – Meteorológovia nedávno v Ivanke pri Dunaji namerali najvyššiu teplotu na území Slovenska v zimnom období, 20,3 stupňov Celzia. Pri tejto príležitosti Michal zverejnil na sociálnej sieti tabuľku teplotných rekordov, ktoré svojpomocne monitoruje. Z niektorých čísel vám bude mdlo.

„Väčšina údajov je z neoficiálnych zdrojov, žiadne podobné oficiálne štatistiky som zatiaľ nezachytil. Údaje z menších staníc sú pre verejnosť prakticky nedostupné, a tak sa k nim dostávam viac-menej len náhodou,“ vysvetlil na facebookovej stránke Bez počasia Michal.

Rekord za december a november uvedený v súhrnnej tabuľke sa Michal dozvedel len nedávno, preto dodal, že čísla by ľudia mali vnímať len ako zaujímavosť a hodnotiť ich so značnou rezervou.

Do roku 2050 nastane dramatická zmena stravovania: Potraviny, ktoré budú V Európe chýbať

„Ako vidieť v tabuľke, záporné rekordy nemám prebádané takmer vôbec, databázu mám len z Oravskej Lesnej, a tak tam vo väčšine mesiacov svieti hodnota odtiaľ. A určite bolo niekde aj chladnejšie...,“ uzavrel Michal, ktorý by rád tabuľku doplnil presnejšími údajmi.

Michal urobil tabuľku teplotných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)


Najvyššiu letnú teplotu Michal zaznamenal v Gabčíkove, keď tam augustová teplota v roku 2013 dosiahla tropických 40,3 stupňov Celzia. Údaj o najvyššej zimnej teplote pochádza z 22. februára 2016 a ide o spomínaný rekord z Ivanky pri Dunaji. Najnižšiu teplotu meteorologické stanice namerali v oblasti Vígľaš – Pstruša, keď februárová teplota v roku 1929 klesla na mínus 41 stupňov Celzia. Najchladnejšiu letnú teplotu sa podarilo namerať v Oravskej Lesnej 23. 8. 1973, keď sa ochladilo na mínus štyri stupne Celzia!

Pri príležitosti nedávno nameranej najvyššej teploty v zimnom období na území Slovenska, teda 20,3 °C v Bratislave na...

Zveřejnil(a) Bez Počasia dne 22. březen 2016

...

Viac o téme: Globálne otepľovanieTeplotné rekordyKlimatické zmenySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu