Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Deje sa s vaším iPhonom niečo podivné? Vysvetlenie tajomného javu, ktorý vám nedal spávať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Mnohí majitelia iPhonov sa v posledných týždňoch potýkajú s podivným problémom - chodia im správy z minulého storočia. Sú prázdne, akoby ich posielal duch. Aj tento problém sa však dá vysvetliť veľmi pragmaticky.

Ak vlastníte iPhone a v poslednom čase vám do inboxu prišli čudné ničnehovoriace e-maily, zďaleka nie ste sami. Správy, ktorých dátum odoslania je z 1. januára 1970, nemajú predmet ani žiadny obsah a navyše nie je známy ani odosielateľ. Akokeby ani nepochádzali z tohto sveta. S rovnakým problém sa stretávajú aj ľudia v USA, akurát že ich správy obsahujú dátum 31. december 1969. 

Nejde o žiadny paranormálny jav, ale o technickú závadu, ktorá postihuje elektronické zariadenie s operačným systém iOS. Spúšťačom poruchy je kontrola e-mailov v iných časových pásmach než v tom zvyčajom. Trvalé poškodenie telefónu podľa denníka Daily Telegraph nehrozí. 

Deje sa s vaším
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

VIDEO Japonca nachytali pri zadávaní kódu do mobilu: Jeho zabezpečenie vás odrovná

1. január 1970 reprezentuje čas operačného systému UNIX, ktorý bol vyvíjaný v 60. a 70. rokoch a vo svete počítačov predstavuje akoby rok nula. To znamená, že keď dôjde k nejakému vážnemu problému, počítač sa môže resetovať práve na tento dátum. Každá sekunda od polnoci 1.1.1970 znamená iný bod v čase UNIX-u (v súčasnosti sme na približne 1,5 miliardtej sekunde).  

Viac o téme: Iphone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu