Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prelomová technológia má zmeniť ľudstvo: Budeme ako Neo z Matrixu, už za pár minút!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

MALIBU - Vedecké mozgy vyvinuli technológiu, vďaka ktorej bude možné učiť sa nové veci tak ľahko a rýchlo, ako to bolo prezentované vo filmovom hite Matrix. Zvládnuť naučiť sa napríklad cudzí jazyk by sme tak mohli za pár minút.

Každý, kto niekedy sledoval Matrix, si určite želal, aby vedel do svojho mozgu tak rýchlo načerpať nové informácie a techniky, ako to dokázal hlavný hrdina Neo. 

Prelomová technológia má zmeniť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Vedcom z kalifornského Laboratória pre HRL informácie a systémové vedy sa podarilo vyvinúť technológiu, ktorá sa tej v americkej snímke veľmi približuje. Skúmali elektrické signály v mozgu školeného pilota a následne získané informácie potom cez špeciálnu čiapku vložili do mozgu účastníkov výskumu, ktorí pilotovať nevedia. Táto skupina zvládla úlohu až o 33 percent lepšie než členovia skupiny, ktorá fungovala na princípe placeba. 

Prelomová technológia má zmeniť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Náš systém je jedným z prvých svojho druhu. Ide o mozgovú stimuláciu systému. Znie to ako sci-fi, ale náš výskum stojí na vedeckom základe. Úlohou, na ktorú sme sa zamerali, bolo pilotovanie lietadla. Keď sa učíte niečo nové, váš mozog sa fyzicky mení. Vytvárajú a upevňujú sa nové spoje, nazýva sa to neuroplasticita. Niektoré funkcie mozgu, ako je reč a pamäť, sa nachádzajú v špecifických oblastiach mozgu, ktoré sú veľmi malé. Naša technológia pôsobí práve na zmeny v týchto špecifických oblastiach počas toho, ako sa učíte," vysvetlil doktor Matthew Phillips. 

Prelomová technológia má zmeniť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výsledky výskumu boli publikované v časopise Frontiers in Human  Neuroscience. Táto metóda je sama o sebe vlastne celkom stará. Už starí Egypťania pred 4000 rokmi používali ryby generujúce elektrinu k stimulácii a zníženiu bolesti.

Slováci prišli so sci-fi nápadom: Táto čiapka chráni pred elektromagnetickým žiarením

Účinky novej technológie môžu pretrvávať niekoľko hodín. Experti pracujú na tom, aby sa toto obdobie predĺžilo na dni či dokonca týždne. Technológia by sa mohla časom stať súčasťou výuky na školách, napr. pri učení cudzích jazykov, alebo v autoškolách. 

Viac o téme: MozogUčenieSci-fi technológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu