Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výborný recept známeho kulinára: Veterníky, s ktorými si osladíte deň

Rudolf Héger a Béla Bugár Zobraziť galériu (4)
Rudolf Héger a Béla Bugár (Zdroj: glob.sk)

BRATISLAVA - Neviete, akú dobrotu by ste pripravili svojim známym, ktorí majú prísť na návštevu, prípadne potešili členov svojej rodiny? Veterníky možno nie sú tým najjednoduchším riešením, ale rozhodne patria k obľúbeným cukrovinkám, po ktorých sa z taniera len tak zapráši. Aj keď si možno pri pečení až tak neveríte, vyskúšajte recept gastronomického experta Rudolfa Hégera, podľa ktorého by sa vám mohli podariť na výbornú hneď na prvý šup.

Suroviny:

Cesto

  • 120 gramov masla
  • 1, 3 dl vody
  • štipka soli
  • 110 gramov hladkej múky
  • štyri vajíčka

 

Plnka

 

  • štyri bielka
  • dve žĺtka
  • kryštálový cukor
  • 2 x vanilkový cukor
  • práškový cukor
  • vanilkový pudingový prášok
  • 30 gramov hladkej múky
  • maslo
  • čerstvá smotana

 

Príprava:

 

Najväčšiu pozornosť musíme venovať vypracovaniu odpaľovaného cesta. Zovrieme 120 g masla a 1,3 dl vody so štipkou soli. Po zovretí pridáme 110 gramov hladkej múky a rýchlo premiešame. Za stáleho miešania varíme na malom ohni, až kým sa homogénna hmota neodliepa od hrnca. Odstavíme. Keď je zmes vlažná, primiešame postupne štyri vajíčka a miešame, kým nevznikne homogénna zmes. Veterníky budú vďaka tomuto postupu pekné duté.

Natrieme plech maslom, cesto cez cukrárenské vrecko s hviezdičkovou špičkou nastriekame na plech. Necháme pol hodiny odstáť a potrieme vyšľahaným vajcom. Pozor, natierame len vrchnú časť. Boky nie, lebo by veterníky nenarástli. Medzitým rúru vyhrejeme na 220 ºC a veterníky pečieme asi 20 minút do zlatista. Dvere rúry neotvárame. Ak veterníky dostávajú farbu príliš rýchlo, trošičku znížime teplotu. Keď sú upečené, dvere rúry iba odchýlime a veterníky necháme ešte niekoľko minút v nej. Po vychladnutí nožom opatrne odrežeme vrch veterníkov.

Zo štyroch bielok a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Na malom ohni varíme zmes z 2 – 3 polievkových lyžíc vanilkového pudingového prášku, 30 g hladkej múky, dvoch vanilkových cukrov,
40 g práškového cukru a troch decilitrov mlieka, až kým nedostaneme hladkú hmotu. Necháme asi desať minúť vychladnúť a pridáme sneh z bielkov.

Ja vymiešam 150 g masla s dvomi žĺtkami a 70 g práškového cukru. K tejto zmesi postupne pridávam pudingový krém a vymixujem na hladkú hmotu. Správna konzistencia krému je taká, aby si po vytlačení z cukrárenského vrecka udržal formu a neroztekal sa po veterníkoch.

Na upečené cesto vytlačíme vrstvu krému a na vrch pridáme karamelovú šľahačku. Pripravujem ju tak, že v malom kastróle nechám rozpustiť osem polievkových lyžíc kryštálového cukru, pridám k nemu dve čerstvé smotany na šľahanie a miešam až kým sa cukor úplne rozpustí. Nechám niekoľko hodín dobre vychladnúť (najlepšie, ak pripravíme predchádzajúci večer), potom vylejeme do misy a vyšľaháme dotuha. Na vrch veterníkov cukrárenským vreckom vytlačíme veniec z karamelovej šľahačky. Odrezaný vrch veterníkov posypeme práškovým cukrom, položíme na vrch šľahačkového krému. Necháme vychladnúť.

Chutia božsky.

A nezabúdajte, že jedlo by malo byť aj pastvou pre oči. Takto vyzerajú dobroty v podaní Rudolfa Hégera.

Výborný recept známeho kulinára:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Rudolf Héger)

Výborný recept známeho kulinára:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Rudolf Héger)

Výborný recept známeho kulinára:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Rudolf Héger)

Viac o téme: Rudolf HégerVeterníky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu