Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záhada nešťastia nad Československom: Letuška, ako jediná, prežila pád lietadla z 10-tisíc metrov

Vesna Vulovičová Zobraziť galériu (2)
Vesna Vulovičová (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA - Pred 44 rokmi došlo nad územím bývalého Československa k havárii lietadla, ktorá je dodnes opradená tajomstvom. Srbskej letuške Vesne Vulovičovej sa mal totiž podariť doslova zázrak, bez padáka prežila zrútenie stroja z obrovskej nadmorskej výšky. Vďaka tomu sa dostala aj do Guinnessovej knihy rekordov.

Lubitz nebol jediný pilot-samovrah: Tento muž chcel zabiť seba, no usmrtil pasažierov a prežil!

25. januára 1972 vraj mala 22-ročná Srbka neodbytný pocit, že je "niečo zlé vo vzduchu." Spolu s kolegami z aeroliniek Jat Airways boli ubytovaní v hoteli Sheraton v Kodani a neskôr sa vybrali do mesta nakúpiť darčeky pre svojich najbližších. Na druhý deň nastúpilo päť členov posádky spolu s 23 pasažiermi na palubu lietadla McDonnell Douglas DC-9, ktoré smerovalo do Záhrebu a Belehradu.

Záhada nešťastia nad Československom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikimedia/karel X)

Let 367 prebiehal pokojne až do cca. 16.00 h, keď stroj preletel nad východným Nemeckom a vstúpil do vzdušného priestoru Československa. O chvíľu neskôr sa zrútili do lesa v blízkosti Srbskej Kamenice. Jediná osoba, ktorá prežila haváriu, bola Vesna. Záchranári ju našli ležať v troskách v kritickom stave.

Čo sa dialo po havárii?

Hlavu mala otočenú smerom k zemi a bola prikrytá telom svojho kolegu. Muž, ktorý ju objavil, jej povedal, že mala veľké šťastie, pretože za vojny pôsobil, ako lekár a vedel, ako sa o ňu postarať. Médiá okamžite hovorili o zázraku, ale rodičom dievčiny údajne povedali, že nemá šancu prežiť. Mala poškodenú lebku, rozdrvenú časť chrbtice aj nohy. Mesiac ležala v kóme v pražskej nemocnici.

Avšak už po roku, operáciách a rehabalitácií, sa uzdravila a dokonca opäť začala pracovať pre Jat Airways. Stala sa z nej národná hrdinka, ktorá prežila pád z výšky 10-tisíc metrov, čím si vyslúžila zápis aj v Guinnessovej knihe rekordov. V roku 1985 jej toto ocenenie v Londýne odovzdal spevák Paul McCartney.

Československá štátna bezpečnosť aj juhoslovanskí vyšetrovatelia dospeli k záveru, že lietadlo roztrhla časovaná bomba. Tú vraj na palubu umiestnili separatisti z chorvátskeho fašistického hnutia ustašovcov. Otázky však zostali, pretože žiadna z chorvátskych protijuhoslovanských organizácií sa k zodpovednosti nikdy neprihlásila.

Zázrak sa pravdepodobne nekonal

Po rokoch sa objavili nové poznatky, ktoré hovoria o tom, že výška 10-tisíc metrov bola poriadne skreslená. Reportér ARD Peter Hornung-Andersen v roku 2009 publikoval výsledky svojho vyšetrovania a podľa neho stroj spadol z oveľa nižšej nadmorskej výšky cca 800 metrov, po tom, čo ho omylom ako nepriateľské lietadlo zostreli MIG československého letectva pri pokuse o núdzové pristátie. Komisia sa však snažila túto skutočnosť ututlať. Nemec sa odvolal aj očitého svedka, ktorý videl lietadlo prudko klesať práve z výšky cca 800 metrov. Vulovičová sa k týmto tvrdeniam vyjadriť nedokázala.

"Posledná vec, ktorú si pamätám pred nešťastím, je nastupovanie cestujúcich do lietadla v Kodani a inak nič až do môjho prebudenia z kómy v nemocnici," tvrdí. Teraz Vulovičová zdieľa osud mnohých Srbov a živorí. "Neviem, čo mám povedať, keď ľudia hovoria, že som mala šťastie. Život je dnes taký tvrdý," povedala žena (66), ktorá žije v belehradskom byte s mačkami a po páde východného bloku sa dostala do finančných ťažkostí. Odmieta rozhovory a jedinú výnimku, ktorú urobila, bola pre televíziu v Dánsku, pretože, ako sa vyjadrila, pobyt v Kodani boli jej posledné šťastné chvíle.

Viac o téme: LetuškaČeskoslovenskoVesna Vulovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu