Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fatálne zlyhanie exprezidenta Busha: Zahodil dokument, ktorý mohol zmeniť dejiny

Michael Moore exprezidenta Busha obviňuje zo zlyhania. Zobraziť galériu (4)
Michael Moore exprezidenta Busha obviňuje zo zlyhania. (Zdroj: SITA)

NEW YORK – Nezrovnalosti, ktoré sprevádzajú udalosti z 11. septembra 2001, niektorým konšpirátorom stále nedajú spávať. Bývalý americký prezident George W. Bush, ktorý musel prvému zo série najhorších teroristických útokov posledných rokov čeliť, stojí pred ďalším obvinením. Keby sa potvrdilo, bola by to veľká rana pre Spojené štáty.

Kontroverzný filmár Michael Moore sa nikdy netajil svojím odporom k Bushovi, kým zastával úrad niekoľkokrát ho obvinil z rôznych závažných prešľapov. Je aj autorom filmu Fahrenheit 9/11, ktorého hlavným motívom sú práve udalosti súvisiace s útokmi z 11. septembra. Tentokrát sa Moore bližšie pozrel na odtajnený dokument z vyšetrovania, ktorý bol sprístupnený verejnosti ešte v roku 2004.

Trosky Svetového obchodného centra
Zobraziť galériu (4)
Trosky Svetového obchodného centra  (Zdroj: SITA)

Podľa neho, v tom čase prezident Bush už mal k dispozícii správy tajných služieb, ktoré predpokladali útok na Svetové obchodné centrum, a to presne päť týždňov pred samotnou tragickou udalosťou. Moore na sociálnych sieťach v týchto dňoch zverejnil konkrétne výňatky tejto správy, pri ich čítaní zamrazí snáď každého: „Tu je skutočná poznámka. Poznámka, referencia, varovanie, ktoré používa slová Svetové obchodné centrum. Päť týždňov pred 11. septembrom, George W. Bush si to prečítal a neurobil nič.“

Hrozné plány Bin Ládina

V správe sa totiž doslova písalo: „Tajné služby a spravodajcovia naznačujú, že Bin Ládin od roku 1997 plánuje uskutočniť teroristický útok v USA. Bin Ládin už v rozhovoroch s americkými televíznymi stanicami v rokoch 1997 až 1998 naznačil svojim nasledovníkom, aby si zobrali príklad z bombového atentátnika Ramziho Yousefa, ktorý zaútočil na Svetové obchodné centrum a "preniesli boj do Spojených štátov".“

Následky útoku Ramziho Yousefa v roku 1993
Zobraziť galériu (4)
Následky útoku Ramziho Yousefa v roku 1993  (Zdroj: SITA)

Ramzi Yousef bol jedným z tých, ktorí zaútočili na Svetové obchodné centrum ešte v roku 1993. Tento muž vtedy zabil šesť ľudí a viac ako 1000 zranil, keď so svojím autom plným výbušnín vošiel do suterénu jednej z veží centra. Moore tieto dôkazy považuje za nespochybniteľné a žiada Busha, aby sa k ignorácii, ktorá mala za následok 2995 obetí a 6000 zranených, verejne priznal a ospravedlnil sa národu.

Dôvody Moorovho konania

Moore zverejnil aj fotografiu zo 6. augusta 2001, ktorá vznikla počas Bushovej letnej dovolenky. Bush na nej drží v ruke predmetnú správu, v ktorej sa písalo, že „Bin Ládin sa rozhodol napadnúť Spojené štáty, môže použiť lietadlá“. Správu však následne odložil a šiel na ryby. Nad autenticitou tohto tvrdenia sa však treba zamyslieť, alebo má Moore informátora z blízkeho okolia Busha, alebo sa len všemožne snaží exprezidenta zdiskreditovať.

Režisér Michael Moore
Zobraziť galériu (4)
Režisér Michael Moore  (Zdroj: SITA)

Iní zase Moora obviňujú, že informácie vytiahol účelovo pred prezidentskými voľbami, navyše tým podporuje kandidáta Donalda Trumpa, ktorý tento týždeň vyhlásil, že Bush nedokázal udržať Spojené štáty v bezpečí. „Vojna v Iraku bola veľká, tučná chyba,“ apeloval na voličov v nedávnom príhovore. Republikáni totiž udalosti v Iraku obhajujú napriek tomu, že sa nikdy nepreukázalo, že by krajina mala zbrane hromadného ničenia. Treba povedať, že Moorove načasovanie je podozrivé.

Here's the actual memo. Note reference/warning using words "World Trade Center". 5 weeks before 9/11, GWB read this and did nothing.

Posted by Michael Moore on 16. február 2016
Viac o téme: 11. septemberTeroristický útokMichael MooreSvetové obchodné centrumGeorge W. Bush
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu