Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najhoršia epidémia v dejinách Európy: Čierna smrť je záhadnejšia, ako si vedci dlho mysleli

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OTTAWA - Medzinárodný tím vedcov odhalil nové skutočnosti o epidémii „čiernej smrti“, ktorá bola niekoľko storočí postrachom pre státisíce Európanov. Zdá sa, že morová epidémia je ešte záhadnejšia, ako si odborníci doteraz mysleli.

Vedci viedli dlhodobú diskusiu o tom, či bola príčinou hororovej morovej epidémie baktéria Yersinia pestis, ktorá mala Európanov zabíjať medzi 14. a 18. storočím a spôsobiť jednu z najstrašnejších epidémií v dejinách ľudstva. Zopár rokov dozadu sa im podarilo dokázať, že ohniská choroby skutočne vyvolávala spomínaná baktéria, ktorá sa do Európy zrejme dostala obchodnými cestami z Ázie.

Slovák, ktorý pred 415 rokmi otvoril 13. komnatu vedy: Prvá verejná pitva trvala päť dní

Vedci však teraz dospeli k záveru, že sa možno desaťročia trocha mýlili. „Čím viac genetických analýz z rôznorodých časových úsekov máme. Tým lepšie sme schopní rekonštruovať evolučnú históriu pôvodcu epidémie,“ vysvetlil evolučný genetik Hendrik Poinar z DNA laboratória McMaster University, ktorý pracuje v Inštitúte Michaela G. DeGroote pre infekčné choroby.

Epidémia sa záhadne stratila

Vedcom sa podarilo zmapovať kompletné genómy morovej baktérie Yersinia pestis z piatich dospelých mužských obetí moru z roku 1722. Vzorky patogénu odobraté piatim Francúzom potom porovnávali so vzorkami viac ako 150 morových genómov, ktoré reprezentovali širokú paletu ochorení na čiernu smrť po celom svete.

Z porovnávania vyplynulo, že kmeň epidémie moru z 18. storočia, ktorý zabíjal vo francúzskom Marseille, je priamym potomkom čiernej smrti, ktorá pustošila Európu takmer 400 rokov. Pandemická baktéria je však oveľa staršia, ako si doteraz mysleli a smrteľná choroba vyčíňala aj dlhé storočia predtým. Nie je však jasné, prečo sa Európy ako hostiteľa držala až tak dlho.

Odborníci v súvislosti s morom stále hovoria o nevyriešených otázkach. Doteraz nevedia, prečo morová epidémia zabíjala vo vlnách, ktoré odzneli tak náhle, ako prišli. Pretrvávali snáď zárodky moru v pôde alebo ich roznášali potkany? Do dnešného dňa je pre výskumníkov nevysvetliteľné, ako mohla epidémia odrazu zmiznúť a už nikdy sa nevrátiť, uvádza Heritagedaily.com. Pochopenie týchto otázok je podľa vedcov kľúčové najmä dnes, keď antibiotiká začínajú byť v boji s niektorými nákazami a baktériami neúčinné. Bez vhodných metód sa môže stať aj ľahko liečiteľná infekcia zničujúcou, publikovali vedci v časopise Elif.

Viac o téme: MorČierna smrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu