Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kambodža: "Znovu môžem chodiť von s kamarátmi," raduje sa Vibol

KAMBODŽA | Denisa Augustínová počas skupinovej terapie na MAGNA HIV/AIDS klinike v Chey Chumneas nemocnici. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA
KAMBODŽA | Denisa Augustínová počas skupinovej terapie na MAGNA HIV/AIDS klinike v Chey Chumneas nemocnici. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA

“Dostal som ďalšiu šancu,” teší sa šestnásťročný Vibol, ktorý žije so svojou matkou v provincii Kandal v Kambodži. S Vibolom sa poznáme desať rokov. Keď mal šesť rokov, diagnostifikovali mu vysoké štádium rozšírenia infekcie vírusu HIV. Pod dohľadom MAGNA lekára a sociálneho pracovníka Vibol zaznamenal okamžité zlepšenie zdravotného stavu.

MAGNA pôsobí v Kambodži od roku 2002, kedy sme ako jedni z prvých začali prevádzkovať ARV liečbu a zdravotnú starostlivosť pre HIV/AIDS deti v Kambodži. Od tej doby sme poskytli zdravotnú a sociálnu starosftlivosť tisícom obetiam epidémie AIDS v Kambodži. Okrem poskytovania liečby stovkám nakazených detí, sme vyše 1500 HIV/AIDS matkám pomohli k narodeniu zdravého dieťaťa bez vírusu HIV.

Po štyroch rokoch liečby a intenzívneho monitoringu MAGNA zdravotníkmi, sa spoľahli na Vibolovu mamu a Vibola, že presné dávkovanie liekov budú spravovať sami. Mal 11 rokov, jeho matka bola zaneprázdnená svojou prácou. Vibol lieky častokrát užíval neskoro, niekedy svoju dávku dokonca aj vynechal. Nezodpovedné užívanie liečby viedlo k výraznému zhoršeniu Vibolovho zdravotného stavu. Nepresné a nepravidelné dávkovanie liekov spôsobuje zvýšenie vírusových hodnôt HIV v tele človeka a liečba prestáva byť učinná.

MAGNA zdravotníci znovu začali úzko spolupracovať s Vibolom a jeho matkou. Vibol začal chodiť na pravidelné individuálne terapeutické sedenia, dostal podporné nástroje ako budík, ktorý mal pripomínať čas užívania liekov, krabičku na týždennú dávku liekov a kalendár s podrobným plánom užívania lieku. MAGNA terénny pracovník navštevoval Vibola doma dvakrát mesačne, aby spočítal tabletky a pripomenul matke i dieťaťu, ako ich správne užívať. Po troch mesiacoch intezívnej starostlivosti, vírusové zaťaženie ustúpilo a po šiestich mesiacoch sa stalo nezistiteľným. Teraz je Vibol v druhom cykle liečby. “Spolu s mamou to zvládneme!“ odhodlane dodáva.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu