Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Paradoxné vyhlásenie NASA: Vojna je dobrá pre naše životné prostredie, dôkaz na VIDEU

Čistota ovzdušia závisí od viacerých faktorov
Čistota ovzdušia závisí od viacerých faktorov (Zdroj: Youtube/NASA Goddard)

WASHINGTON – Ak je niečo pre našu planétu prospešné, je to vojna, hovoria odborníci z NASA, ktorí monitorovali ovzdušie v Sýrii. Ich zistenia sú dôkazom, že každá minca má svoj rub aj líc.

Podľa NASA vedie vojna nielen k populačnému poklesu a migrácii obyvateľstva, ale aj k čistejšiemu ovzdušiu - napriek vybuchujúcim bombám. Odkedy sa totiž Sýria zmieta v ozbrojených konfliktoch, vzduch v oblasti je čistejší.

Časovaná bomba: Klimatická zmena má na svedomí opité lesy, hory sa začínajú rozpadávať

Celosvetová satelitná štúdia NASA zameraná na hladiny oxidu uhličitého v ovzduší zistila aj to, že „najnedýchateľnejší“ vzduch je vo Veľkej Británii, severnej Európe, New Yorku a Číne. To všetko sú najznečistenejšie miesta na Zemi kvôli priemyselným emisiám a výfukovým plynom z automobilov.

Znečistenie súvisí s populačným rastom

Na Blízkom východe je však znečistenie oveľa menšie. Napríklad, v Iráne sa zvýšilo až v dôsledku hospodárskeho rastu a v Sýrii, naopak, znížilo. „V Sýrii sa úroveň oxidu uhličitého od roku 2011 znížila, s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli občianskej vojne, ktorá prerušila hospodársku činnosť a vysídlila milióny ľudí,“ vysvetlil odborník z NASA.

Ekoexpert ukázal dôkaz o zamorení Slovenska: Neviditeľný zabijak, ktorý nás kosí po tisícoch!

Tie oblasti, ktoré sú na mape znázornené červenou alebo oranžovou farbou, sú miesta s vysokou koncentráciou znečistenia. Modré miesta, naopak, oveľa signalizujú nižšiu úroveň oxidu uhličitého. Zaujímavé je tiež zistenie, že susedné krajiny, do ktorých sa mnohí utečenci uchýlili (napríklad Libanon a Jordánsko), vykazujú v dôsledku zvýšenej populácie aj vyššie znečistenie.

Viac o téme: VojnaSýriaNASAZnečistenie ovzdušia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu