Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Strašidelné odhalenie vedcov o znečistení vzduchu: Život nám skracuje doma aj v práci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Tisíce ľudí zomierajú kvôli znečisteniu, o ktoré sa nevedomky pričiňujú sami. Mnohí totiž netušia, že výrobky, ktoré používame denne, nám môžu skracovať život a spôsobovať nepríjemné zdravotné komplikácie.

Podľa anglických odborníkov môže byť v Británii až 40-tisíc úmrtí ročne spôsobených znečistením ovzdušia. Reč však nie je len o vonkajšom znečistení. Nebezpečenstvo totiž číha aj v domoch, na pracoviskách a v školách. Ako uvádza Express.co.uk, problémy môžu spôsobovať aj kuchynské výrobky z drogérie, chybné vykurovacie kotly, spreje či osviežovače vzduchu.

Ekoexpert ukázal dôkaz o zamorení Slovenska: Neviditeľný zabijak, ktorý nás kosí po tisícoch!

Malé častice a oxidy dusíka unikajúce z vykurovania a varenia môžu poškodzovať pľúca a srdce. Odborníci zároveň varujú, že ľudia sú potenciálne vystavení riziku otravy oxidom uhoľnatým z poškodených vykurovacích telies.

Dezodoranty aj laky na vlasy

Za zmienku stoja aj osviežovače vzduchu a dezodoranty, laky na vlasy a čistiace prostriedky obsahujúce rôzne chemikálie a prchavé organické zlúčeniny. Z nábytku, textílií, lepidiel a izolácií sa môže uvoľňovať do ovzdušia formaldehyd, ktorý vyvoláva podráždenie pľúc. Ďalším strašiakom sú roztoče a plesne, ktoré u citlivejších ľudí môžu vyvolávať napríklad alergie.

Strašidelné odhalenie vedcov o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Znečistené ovzdušie môže vyvolávať celý rad problémov. Zvyšuje riziko infarktu, mozgovej mŕtvice u starších ľudí, spôsobuje astmu, ale prispieva aj v obezite a rakovine a môže ohrozovať plod u tehotných žien.

„Znečistenie ovzdušia podstatne vplýva na mnohé dlhodobé chronické problémy, zvyšuje riziko mŕtvice a infarktu u citlivejších jedincov,“ povedal profesor Stephen Holgate a dodal, že existujú presvedčivé vedecké dôkazy o skoršom nástupe astmy u detí a dospelých práve vplyvom znečisteného ovzdušia.

Strašidelné odhalenie vedcov o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Znečistené ovzdušie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu