Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudstvo žilo stáročia v sebaklame: Skutočná podoba Ježiša odhalená, FOTO musíte vidieť

Takto vraj Ježiš vôbec nevyzeral! Zobraziť galériu (2)
Takto vraj Ježiš vôbec nevyzeral! (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Sympatický hnedovlasý beloch s modrými očami, jemnými črtami a ostrým nosom? Na to zabudnite! Podľa vedcov vyzeral Ježiš Kristus úplne inak, ako si ho väčšina Európanov predstavuje a ako je zobrazený na historických maľbách. Forenzní špecialisti vytvorili podobizeň Spasiteľa, ktorá oveľa viac zodpovedá realite.

Hoci o živote Ježiša Krista vieme veľa, jeho vzhľad ostáva zahalený tajomstvom. Preto vedci do skúmania záhady zapojili počítač a pomocou špeciálneho programu vytvorili tvár, ktorá podľa nich mohla patriť Ježišovi Kristovi. Obraz, ktorý sa nezhoduje so stáročnou predstavou o vzhľade Ježiša, sa v roku 2001 objavil v dokumente BBC s názvom Syn Boží.

Dôkaz, ktorý by mohol zmeniť základy cirkvi: Záhadné evanjelium hovorí o Ježišovej žene

Ježiš podľa odborníkov nemal biely, ale tmavší odtieň pokožky, ako to bolo typické pre obyvateľov v podnebí Izraela. A nemal ani také jemné rysy, aké mu prisudzovali barokoví či renesanční maliari. Na pomoc si forenzní analytici okrem počítača zobrali aj lebky židovských mužov z prvého storočia nášho letopočtu, aby mohli lepšie odhadnúť Ježišove tvárové atribúty.

 

Mal veľký nos a plné líca!

Nový model Krista ani zďaleka nemá také vznešený črty, ako si dlho myslela väčšina veriacich. Na obrázku vygenerovanom z počítača má Ježiš veľký nos a plné líca. Podobizeň Krista zhotovil umelec a lekár Richard Neave z Manchesterskej univerzity, ktorý pri tvorbe portrétu využil znalosti forenznej antropológie. V minulosti už totiž Neave rekonštruoval desiatky tvárí známych osobností, napríklad tvár Filipa II. Macedónskeho, uviedol Mirror.

Spôsobí nájdený papyrus revolúciu? Vedci tvrdia, že dokument o ženatom Ježišovi je pravdivý

Neave vychádzal z faktu, že Judáš Iškariotský musel pred ukrižovaním Krista vojakom ukázať, ktorý je Ježiš, aby ho spoznali medzi učeníkmi. Vedci tiež dodali, že Ježiš zrejme v súlade s židovskou tradíciou nosil bradu a mal krátke vlasy. Ak Ježiš pracoval ako tesár a mal okolo 30 rokov, musel mať podľa odborníkov aj robustnejšiu postavu. A keďže priemerná výška mužov z tej oblasti a v tom čase dosahovala len vyše 150 centimetrov, dnešným mužom by možno Ježiš nesiahal ani po plecia!

Ľudstvo žilo stáročia v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: BBC/Syn Boží)

Viac o téme: TvárJežišSyn Boží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu