Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bratislava bude mať nové planetárium!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: PR)

Na dunajskej promenáde v Bratislave môže vyrásť už o niekoľko rokov nové planetárium. V krásnej budove s futuristickým tvarom sa budete môcť pokochať pohľadom na hviezdy a stráviť voľné chvíle s rodinou. Námestie s planetáriom vyrastie v priestore bývalého PKO a bude prepojené s obnovenou dunajskou promenádou.

Nábrežie vedľa River Parku dnes špatia zdevastované budovy bývalého PKO, ohradené železným plotom. To by sa mohlo už čoskoro zmeniť: o novom planetáriu a mediatéke, námestí a kompletnej rekonštrukcii promenády budú hlasovať mestskí poslanci už 10. decembra. Konečne by sa ukončil desaťročný spor medzi investorom a mestom, ktorému hrozia likvidačné pokuty za vyše 43 miliónov eur. Vedenie mesta rokovalo s majiteľom pozemku pri Dunaji a dosiahlo dohodu, ktorá Bratislavčanom prinesie vynovené nábrežie až po Most Lafranconi, nové planetárium a digitálnu knižnicu – mediatéku. Nový verejný priestor bude súčasťou projektu River Park 2 s kombináciou obytných a kancelárskych budov.

Planetárium ako Dunajská kvapka

Moderné planetárium ponúkne okrem hviezdnej oblohy aj priestor na rôzne kultúrne a spoločenské akcie, prednášky a menšie konferencie. Budova má byť skutočne výrazným lákadlom – a to nielen pre chodcov a cyklistov na zrekonštruovanej dunajskej promenáde, ale aj pre všetkých, ktorí sa na breh pozrú priamo z rieky alebo z petržalskej strany Dunaja. Zaujímavým bude tvar planetária. „Inšpirovali sme sa tvarom dunajskej kvapky. Som presvedčený, že v kombinácii s námestím a promenádou dostane Bratislava miesto, kde budú chodiť celé rodiny tráviť voľný čas,“ hovorí vedúci kolektívu architektov zo spoločnosti GFI Radoslav Grečmal.

Nové námestie oživí aj mediatéka. Ide o modernú knižnicu 21. storočia, ktorá namiesto kníh ponúka digitálny obsah. Môžete si v nej napríklad pozrieť archívne slovenské filmy a videozáznamy a prečítať zdigitalizované dokumenty či elektronické knihy. Priestory planetária a mediatéky by popri vzdelávaní mohli slúžiť aj na koncerty, malé divadelné formy, prednášky a diskusie. Tým pádom si táto časť promenády zachová svoju kultúrnu funkciu tak, ako na tom trvalo mesto.

Posedenie priamo na brehu Dunaja

Bratislavčania sa môžu tešiť aj na vynovenú promenádu. Už do deviatich mesiacov po odsúhlasení projektu investor v tejto časti vymení zničený asfalt, obnoví osvetlenie, upraví zeleň a osadí nové lavičky a stojany na bicykle. Súčasťou obnovy je aj oprava historického balustrádneho múrika. Navyše, investor chce vytvoriť prístup až priamo k Dunaju: plánuje položiť na rieku nový pontón a osadiť lávky.  „Zatiaľ ide len o návrh, schváliť nám ho ešte musí Slovenský vodohospodársky podnik.“

Ak sa všetko podarí, už o krátky čas sa v Bratislave nerušene prejdete z historického centra až po Most Lafranconi po vynovenom nábreží. Projekt majú teraz v rukách mestskí poslanci, ktorí o ňom budú hlasovať  už na decembrovom zastupiteľstve.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu