Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Svetu dochádza voda: MAPA, ktorá odhaľuje krutú pravdu, vedci prezradili viac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

VICTORIA - V zemi sa skrývajú obrovské zásoby vody, teda aspoň zatiaľ. Podľa vedcov jej totiž pribúda čoraz menej a hrozí, že sa jedného dňa minie úplne. Už čoskoro budú dokonca schopní určiť, kedy k tomu dôjde.

Vedci z Victoria University vytvorili prvú globálnu mapu zobrazujúcu zásoby vody, ktorá sa ukrýva pod zemským povrchom. Použili pritom 40-tisíc modelov, z ktorých vznikol celkový obraz. Mapu považujú za kľúčový faktor, na základe ktorého sa dá zistiť, v akom stave podzemné vody sú a kedy by mohli vymiznúť. A už zistili, že nedochádza k zväčšovaniu ich objemu, ale len jeho dopĺňaniu či dokonca znižovaniu. "Toto sme predtým nevedeli. Teraz je však už jasné, že hladina podzemnej vody v mnohých hydrologických kolektoroch (podzemný priestor nasiaknutý vodou, pozn. red.) klesá. Zdroje podzemnej vody míňame rýchlejšie, než sa stíha obnovovať," vysvetlil vedúci výskumného tímu Tom Gleeson.

 

Svetu dochádza voda: MAPA,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: nature geoscience)

Odborníci zistili, že na svete existuje 23 miliónov kubických kilometrov podzemných vôd, ale iba 0,35 milióna kubických kilometrov z toho tvorí voda mladšia ako päťdesiat rokov. To znamená, že zásoby podzemnej vody sa dopĺňajú len veľmi pomaly. Staršie zásoby podzemnej vody sa pochopiteľne nachádzajú v oveľa väčšej hĺbke ako tie čerstvejšie, a využívajú sa na zavlažovanie v poľnohospodárstve a vo výrobných procesoch. Táto voda nie je vhodná na pitie, pretože môže obsahovať arzén alebo urán a býva väčšinou veľmi slaná. Podľa Gleesona ide poväčšine o neobnoviteľné zásoby.

Svetu dochádza voda: MAPA,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Naproti tomu mladšia podzemná voda je bližšie k zemskému povrchu, pohybuje sa rýchlejšie, a teda je obnoviteľná. Keďže jej je ale oveľa menej, vedci sa obávajú, že v dôsledku klimatických zmien a znečistenia sa jedného dňa minie. Najväčšie zásoby obnoviteľnej podzemnej vody sa nachádzajú v Kongu, Indonézii, v povodí Amazonky a v Severnej a Strednej Amerike. Najmenej zas v suchých oblastiach, napríklad pod africkou Saharou.

Svetu dochádza voda: MAPA,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci sa teraz snažia zistiť, kedy podzemná voda úplne vymizne. "Keďže vieme, koľko zásob máme a koľko z nich čerpáme, budeme schopní odhadnúť, kedy sa minie," uviedol Gleeson. "Najnovšie zistenia o podzemnej vode, dúfam, zvýšia povedomie o tom, že jej najnovšie zdroje, ktoré sú najcitlivejšie na zmeny v životnom prostredí, sú obmedzené a konečné," dodal Ying Fan z Katedy Zeme a planetárnych vied na Rugers University v New Jersey.

Viac o téme: Životné prostrediePodzemná voda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu