Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Diabetici podceňujú diabetickú nohu. Každý rok pribudne viac ako 400 nových amputácií

Zobraziť galériu (3)

Za posledné obdobie znova stúpol počet diabetikov s amputovanou nohou a cukrovka je stále najčastejšou príčinou amputácií nôh. Pomôcť by mohli podobné projekty akým bola Pojazdná DIA-AMBULANCIA. Viac informácií o diabetickej nohe sa dozviete na www.diabetickanoha.sk.

Podľa aktuálnych údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) stúpol počet diabetikov s amputovanou nohou oproti predchádzajúcemu obdobiu na 4 092. Za posledných 12 mesiacov rovnakého obdobia pritom amputovali nohu 467 diabetikom. Dôvodom je najmä diabetická noha, ktorá môže vyústiť až do stavu ohrozujúceho život pacienta a jediným riešením je práve amputácia.  Včasnou diagnostikou, správne vedenou liečbou, ale najmä aktívnou spoluprácou pacienta by sa pritom dalo väčšine týchto amputácií zabrániť.

 

Väčšine amputácií sa dá predísť

Komplikáciu diabetu, ktorú označujeme ako diabetická noha, má na Slovensku  asi 8 000 slovenských pacientov s diabetom, no potenciálne je ohrozený každý, u koho sa zistí diabetes,“ upozornil predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. a dodal: „Je veľmi dôležité, aby sa na túto komplikáciu myslelo u každého pacienta s diabetom, a to od začiatku diagnózy ochorenia. Každý diabetik by preto mal pravidelne absolvovať aj vyšetrenia rizika vzniku diabetickej nohy, a to na ambulancii špecialistu diabetológa. Ideálne pri každej návšteve diabetologickej ambulancie, minimálne však raz ročne, aj u pacientov s krátkym trvaním ochorenia. Súčasne, každý pacient s diabetom by mal byť poučený o riziku a možnosti predchádzať diabetickej nohe a ako sa o nohy správne starať.“

Diabetici podceňujú diabetickú nohu.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR)

POJAZDNÁ DIA-AMBULANCIA

V máji a júni preto spustila Slovenská diabetologická spoločnosť v spolupráci so Zväzom diabetikov Slovenska a za finančnej podpory spoločnosti Wörwag Pharma projekt POJAZDNEJ DIA-AMBULANCIE, ktorá navštívila 16 slovenských miest. „Urobiť prvý krok k pacientovi a aj takouto formou ho získať pre aktívnu spoluprácu,“ vysvetľuje základnú motiváciu projektu doc. Martinka. V pojazdnej DIA-AMBULANCII pacientom s diabetom bezplatne vyšetrovali nohy, zisťovať riziko vzniku diabetickej nohy a upozorňovali na riziká jej neliečenia. Celkovo vyšetrili takmer 1000 ľudí, pričom objavili až 60 prípadov s rozvinutou neuropatiou, pri ktorých bolo potrebné začať okamžitú liečbu. Ďalších takmer 300 ľudí malo varovné príznaky.

Diabetici podceňujú diabetickú nohu.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR)

Príznaky diabetickej nohy

Podobne ako ostatné komplikácie diabetu, aj syndróm diabetickej nohy sa rozvíja pomaly a často bez akýchkoľvek príznakov. Preto je naň potrebné aktívne myslieť. Pacienti s kratším trvaním ochorenia si však toto riziko obvykle neuvedomujú a nevykonávajú ani preventívne opatrenia. Medzi prvé príznaky patria prejavy z poškodenia periférneho nervstva ako je mravenčenie, pichanie, pálenie nôh a postupne až výrazné bolesti. Súčasne dochádza k postupnej strate ochrannej citlivosti na zraňujúce podnety, a preto pacient často necíti ani závažné poranenie nohy. Neošetrené miesta poranenej kože sa rýchlo stávajú vstupnou bránou infekcie, ktorá vedie k ďalšej deštrukcii tkanív nohy, vrátane kostí s rizikom sepsy a potrebou amputácie. Postihnutie autonómnych nervov vedie k suchej a tvrdnúcej koži s tvorbou hlbokých prasklín a prispieva aj k zhoršenej hojivosti. Druhým závažným faktorom pri vzniku diabetickej nohy je postihnutie ciev urýchleným aterosklerotickým procesom, čo zhoršuje výživu nohy a môže viesť až k jej odumretiu (gangréne). Aj v tomto prípade je jediným riešením amputácia. Prejavy nedokrvenia nôh sa prihlasujú  únavou nôh a pobolievaním nôh a lýtok. 

Syndróm diabetickej nohy je v súčasnej dobe aj závažným ekonomickým problémom. Finančné náklady na komplikácie postihu­júce nohu diabetika sa pohybujú od 20 % (v rozvinu­tých krajinách) do 40 % (v rozvojových krajinách) celkových výdavkov vynaložených na liečbu diabetu a jeho komplikácií.

-reklamná správa- 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu