Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koniec injekcií s inzulínom: Prevratná liečba cukrovky zaberá, prví pacienti zachránení!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SAN FRANCISCO – Koniec nepríjemných injekcií pre diabetikov! Toto sľubujú vedci, ktorým sa podarilo obnoviť produkciu inzulínu v tele a za jeden rok výrazne posilniť imunitný systém. Nový spôsob liečby už úspešne vyskúšali na 14 pacientoch, výsledky boli ohromujúce. Miliónom diabetikov po celom svete tak svitá nádej na lepšie časy.

Všetkým cukrovkárom je známe, že toto ochorenie spôsobuje ničenie buniek produkujúcich inzulín v podžalúdkovej žľaze častejšie nazývanej pankreas. Zdraví ľudia majú miliardy buniek nazývaných T-lymfocyty, ktoré by mali tieto bunky produkujúce inzulín chrániť, no ľudia s cukrovkou typu 1 ich nemajú dostatok.


Dá sa vyliečiť cukrovka do 30 dní? Títo ľudia zmenili jednu vec a výsledok vás šokuje!


Vedci z Kalifornskej univerzity v spolupráci s odborníkmi na univerzite Yale, prišli na to, že T-lymfocyty môžu byť z tela odstránené, následne 1500-krát posilnené v laboratórnych podmienkach a následne navrátené do krvi. Klinické testy potvrdili, že liečba je úplne bezpečná a pomáha pacientom s cukrovkou do jedného roka.

Koniec injekcií s inzulínom:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

„Toto by mohlo všetko zmeniť. Použitím T-lymfocytov k prevýchove imunitného systému by sme mali byť schopní naozaj zmeniť priebeh tohto ochorenia. Očakávame, že T-lymfocyty sa stanú dôležitou súčasťou liečby cukrovky v budúcnosti,“ uviedol doktor Jeffrey Bluestone, profesor zaoberajúci sa poruchami metabolizmu a endokrinológiou na univerzite v San Franciscu.

Takáto liečba bude pomáhať hneď v dvoch rovinách. Nielenže si pacienti už nebudú musieť pichať inzulín injekčne, ale zároveň zabráni postupu choroby, ktorá by inak mohla vyvrcholiť až stratou zraku a amputáciou končatín. Práve pri cukrovke typu 1 sa liečba väčšinou končila neúspechom, nakoľko zasahovala nielen choré bunky, ale aj tie zdravé.

Zariadenie sledujúce aktuálnu hladinu cukru v krvi
Zobraziť galériu (5)
Zariadenie sledujúce aktuálnu hladinu cukru v krvi  (Zdroj: SITA)

Nový postup zachráni vďaka asi dvom hrnčekom odobratej krvi dva až štyri milióny T-lymfocytov. Všetko už úspešne vyskúšali na 14 pacientoch vo veku od 18 do 43 rokov. Ľudia netrpiaci touto chorobou si len ťažko predstavia, aký život majú diabetici. „Po týždňoch strácania váhy, kedy som bola stále smädná a mala rozmazané videne a nonstop bez energie, vedela som, že niečo nie je v poriadku,“ vysvetľuje Mary Rooneyová (39).

Detská psychologička, ktorej diagnostikovali diabetes v roku 2011, podstúpila novú liečbu ako prvá, a to vďaka tomu že na Kalifornskej univerzity pracovala. „Tým, že som bola prvý pacient, vedela som, že riskujem. Musím byť úprimná, bála som sa,“ povedala médiám a dodala: „Ale som rada, že som túto experimentálnu liečbu začala.“

Koniec injekcií s inzulínom:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Odborná verejnosť hovorí aj o tom, že časom by sa nový proces mohol využívať aj pri liečbe iných autoimnúnnych ochorení, ako sú reumatická artritída či lupus. Pomôcť by mohla aj pri kardiovaskulárnych či neurologických ochoreniach a obezite, ktorá trápi čoraz väčšie množstvo svetového obyvateľstva. Štúdiu publikovali v Science Translational Medicine, článok priniesla webstránka denníka Daily Telegraph.

 

Viac o téme: InzulínCukrovkaInjekcieNová liečba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu