Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najmladší Indiana Jones v dejinách: Chlapec našiel na prechádzke 3000-ročnú vykopávku

Itai Halperin Zobraziť galériu (2)
Itai Halperin (Zdroj: Profimedia/Shutterstock)

TEL BEIT SHEMESH - Nález hodný skutočného archeológa sa podaril len 8-ročnému chlapcovi! Itai Halperin bol práve s rodinou na návšteve pamiatkovej lokality v Tel Beit Shemesh, keď si na zemi všimol zaujímavý predmet. Muselo to chcieť samo nebo, pretože chlapec už odmalička sníval o tom, že raz tromfne hrdinského Indiana Jonesa!

Itai by si za svoju všímavosť a vytrvalý záujem o archeológiu zaslúžil zlatú medailu. Odmala zbožňoval dobrodružné príhody Indiana Jonesa a keď vyrastie, túži byť ako on. Splnilo sa mu to však oveľa skôr. Svoj prvý významný historický nález totiž urobil už ako 8-ročný.

Historický objav pri Jordáne: Archeológovia objavili biblické mesto, ktoré mal zničiť Boh

Neďaleko Jeruzalema, v pamiatkovej lokalite Tel Beit Shemesh, si Itai na zemi všimol podivne vyzerajúci predmet. Keby oň zakopol niekto iný, možno by si ho pomýlil s obyčajným kameňom, ale chlapec sa k nemu so záujmom sklonil. Keď sa prizrel bližšie, zistil, že ide o hlavu sošky!

Unikátny archeologický objav: Kostra Jelínkovej ženy pochádza z doby bronzovej

Rodina chlapca nález okamžite ohlásila v miestnom archeologickom úrade a archeológ Alexander Glick chlapcovi onedlho s radosťou oznámil, že našiel významnú pamiatku. Ukázalo sa, že artefakt je asi 3000 rokov stará hlava sošky bohyne plodnosti z Judského kráľovstva, z obdobia medzi rokmi 960 - 586 pred Kristom. Sochy bohyne plodnosti patrili medzi tradičnú súčasť prastarých obydlí v Tel Beit Shemesh, na mieste ktorého bolo kedysi opevnené centrum priemyslu a obchodu, uviedol portál History.com.

Hlava bohyne plodnosti
Zobraziť galériu (2)
Hlava bohyne plodnosti  (Zdroj: Profimedia/Shutterstock)

 

Viac o téme: ArcheológItai Halperin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu