Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na ISS našli malých, ale zákerných votrelcov: Astronauti tam hore nie sú sami, tvrdí NASA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

HOUSTON – Astronauti už nie sú jedinými obyvateľmi Medzinárodnej vesmírnej stanice. Obmedzený priestor totiž podľa posledných zistení zdieľajú s patogénnymi baktériami. Najbližšia návšteva, ktorú na ISS prijmú, bude so sebou musieť doniesť aj "čistiace prostriedky", ako preukázali špeciálne testy. Ako sa však na palubu vesmírnej lode dostali baktérie, ktoré tam nemajú čo hľadať?

V najnovšom čísle odborného magazínu Microbiome sa objavil článok, ktorého spoluautorom je Kasthuri Venkateswaran, výskumný pracovník NASA. Práve on vysvetľuje, že baktérie prítomné na ISS, „hľadali príležitosť, ako sa stať patogénnymi“. To znamená, že mini škodcovia sú na Zemi väčšinou neškodní, no v extrémnych podmienkach sa zachovali nečakane.

Na ISS našli malých,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Vedci si nie sú istí, či napriek identifikácii baktérii, sú astronauti v bezpečí. Všetky baktérie, o ktorých vedeli, že poletia do vesmíru, podrobili genetickej analýze, ale minimálna gravitácia spôsobila, že správanie baktérií sa zmenilo, ako ukázali ďalšie testy. Astronauti, ktoré sú aktuálne na svojej šesťmesačnej misii na ISS budú určite v poriadku, otázka však vyvstáva v súvislosti s tými, čo plánujú kolonizovať Mars.

Pri testoch sa na stanici našli konkrétne vzorky Corynebacterium, ktorá môže spôsobiť infekciu dýchacích ciest. Menej nebezpečné, ale nepríjemné, by mohli byť Propionibacterium, malé beštie, z ktorých vzniká akné. „Ľudia sú skvelými fermentormi,“ tvrdí Venkateswaran a dodáva, že títo zákerní príživníci sa rozhodli preskúmať vesmír na astronautoch samých. Jedným dychom dodáva, že to nie je ich chyba, každý z nás nosí na sebe a v sebe miliardy väčšinou neškodných baktérií.

Gave myself a flu shot in space today for International Space Station research. Your turn, Captain Mark Kelly! go.nasa.gov/1WkXhxe #YearInSpace

Posted by NASA Astronaut Scott Kelly on 24. september 2015

Dva spomenuté druhy baktérii však nie sú nováčikmi ani vo vesmíre. Teraz ich však vieme ľahšie nájsť. „Toto je vek DNA,“ vysvetľuje Venkateswaran s odôvodnením, že jeho tím vie „predpovedať, o čo pôjde, lepšie než 100 rokov staré technológie“. Asi to bude nutné, nakoľko porovnanie vzoriek odobratých z vzduchových filtrov s tými, ktoré našli v laboratórnych podmienkach dokázalo, že na ISS je ich omnoho viac.

Treba však povedať, že v laboratóriách sa filtruje čistý vzduch, zatiaľ čo na vesmírnej stanici musia neustále filtrovať ten istý. Zároveň platí, že kým „hore“ je stále dookola šesť ľudí (až na občasné návštevy), do bežného laboratória ich počas dňa vlezie aj 50. Celá situácia si však vyžaduje monitorovanie, čo potvrdila aj NASA. Podľa Venkateswarana by však posun v tejto oblasti mohol mať veľký význam aj pre leteckú dopravu, ako informuje CNN.

Just bid farewell to three crew mates - Gennady Padalka, Andreas Mogensen and Aidyn Aimbetov - aboard the International...

Posted by NASA Astronaut Scott Kelly on 11. september 2015
Viac o téme: BaktérieAstronautiISSMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu