Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruskí kozmonauti našli na plášti ISS niečo záhadné: Tvrdia, že objavili mimozemský život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MOSKVA - Ruskí kozmonauti našli záhadné baktérie na trupe Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktoré podľa nich nepochádzajú zo Zeme, ale na kovovú konštrukciu sa "prilepili" vo vesmíre. Živé organizmy dokážu odolať naozaj nehostinným podmienkam.

Objav vedcov: Je baktéria dôkazom, že sa "Super mimozemšťania" živia zvláštnou energiou?

Anton Škaplerov, expedičný letový inžinier ISS, ktorý v decembri absolvuje svoju tretiu cestu na kozmickú stanicu, uviedol, že živé baktérie zozbierané z kovového trupu môžu byť mimozemské.

Už predtým sa na trupe našli mikroorganizmy zo Zeme, ale teraz sa na sterových tampónoch objavilo aj niečo iné, čo pri štarte stanice do vesmíru nebolo. Záhadné baktérie. "Prileteli odniekiaľ z vesmíru a usadili sa na vonkajšom plášti," citoval kozmonauta portál thesun.co.uk.

Dodal, že vzorky skúmajú vedci a zdá sa, že sú bezpečné. Je takmer neuveriteľné, že baktérie nájdené na ISS môžu prežiť vo vákuu a nerobia im problémy ani teploty v rozmedzí od -150 °C do 150 °C.

Ruskí kozmonauti našli na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Minulý mesiac televízia Sky informovala o tom, že baktériové bunky zavlečené na palubu ISS, ktoré boli ošetrené bežným antibiotikom, zaznamenali zmenu tvaru, aby prežili. Ich obranný mechanizmus by mohol predstavovať vážny problém, pokiaľ ide o liečbu astronautov s infekciami.

Predpokladá sa, že "šikovný tvarový posun" pomáha baktériám prežiť. Luis Zea, hlavný autor štúdie, povedal: "Vedeli sme, že baktérie sa správajú odlišne vo vesmíre a že si to vyžaduje vyššiu koncentráciu antibiotík, aby ich zabili."

Viac o téme: VesmírBaktériaISSMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu