Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Mliečna dráha odhalila svoje najmladšie deti: Nový objav hovorí o budúcnosti našej galaxie

Na tomto mieste tak mladé hviezdy nikto nečakal
Na tomto mieste tak mladé hviezdy nikto nečakal (Zdroj: ESO/Microsoft WorldWide Telescope)

LONDÝN - Hviezdna obloha opäť prekvapila astronómov. Schovaný sa hustými mračnami hviezdneho prachu uprostred Mliečnej dráhy objavili doteraz neznámy zhluk mladých hviezd. Tento nečakaný objav sa podaril tímu z Chilskej univerzity, ktorý vedie István Dekany, a to vďaka teleskopu VISTA. Túto oblasť pritom skúmali celé štyri roky.

„Centrálna časť Mliečnej dráhy mala pozostávať z ohromného množstva starých hviezd, ale dáta z VISTA teleskopu odhalili niečo nové – a veľmi mladé na astronomické normy,“ vysvetlil svoj objav hlavný autor štúdie István Dekany. Analýza získaných informácií ukázala, že je tam až 655 hviezd typu Cepheids, ako informuje odborný magazín Astrophysical Journal Letters.

Cepheids sú hviezdy, ktoré sa pravidelne rozťahujú a zmršťujú, jednotlivo im dokončenie cyklu trvá niekoľko dní až mesiacov. Vtedy aj menia svoj jas, podľa toho sa dá rozoznať, či je ich cyklus dlhší alebo kratší. Ak je dlhší, žiaria jasnejšie a naopak, ak je krátky, tak sú tmavšie. Tento jav v roku 1908 objavila americká astronómka Henrietta Swan Leavittová.

Leavittová zistila aj to, že hviezdy Cepheids možno rozdeliť do dvoch skupín. Jedni sú omnoho mladšie, ako ostatné. Zo 655 čerstvo objavených hviezd tím Dekanyho identifikoval 35 patriacich do skupiny klasických Cepheids, teda mladých a jasných hviezd. Sú veľmi odlišné od oveľa starších „obyvateľov“ centra Mliečnej dráhy.

„Všetkých 35 klasických Cepheids je mladších ako 100 miliónov rokov. Najmladšia má iba okolo 25 miliónov rokov, aj keď nemôžeme vylúčiť prítomnosť ešte mladších a jasnejších Cepheids,“ tvrdí Dante Minniti z Univerzity Andreas Bello v Santiagu de Chile. Tento objav je významný z dôvodu predpovedania, čo sa bude diať s našou galaxiou v budúcnosti. Vznik nových hviezd totiž znamená, že Mliečna dráha sa ešte stále rozrastá, zániku sa tak ľudstov báť nemusí.

Viac o téme: VesmírMliečna dráhaNové hviezdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu