Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

TOP špión, ktorý donášal Sovietom: Člen Cambridgeskej päťky pomohol vyhrať tankovú bitku

John Cairncross v roku 1990 vo svojom dome vo Francúzsku Zobraziť galériu (2)
John Cairncross v roku 1990 vo svojom dome vo Francúzsku (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Jeden z pätice takzvaných cambridgeských špiónov, ktorí počas druhej svetovej vojny a bezprostredne po nej odovzdali Moskve veľké množstvo prvotriednych informácií, John Cairncross, zomrel pred 20 rokmi, 8. októbra 1995 vo Francúzsku vo veku 82 rokov. Ďalšími členmi preslávenej Báječnej alebo tiež Cambridgeskej päťky boli Kim Philby, Anthony Blunt, Guy Burgess a Donald Maclean.

Cairncross sa narodil v Škótsku 15. júla 1913, vyštudoval jazyky v Glasgowe a potom nastúpil do spravodajskej služby. V roku 1937 sa stal členom britskej komunistickej strany. Sovietom sa zaviazal začiatkom 40. rokov, pričom jeho informácie im pomohli vyhrať tankovú bitku pri Kursku, najväčšiu tankovú bitku v histórii, do ktorej sa zapojilo zhruba 1500 obrnených vozidiel. V rokoch 1941-1945 odovzdal Sovietom až 5832 dokumentov, za svoje služby dostal rok po skončení druhej svetovej vojny Leninov rád.

Cairncross so svojou manželkou v roku 1951
Zobraziť galériu (2)
Cairncross so svojou manželkou v roku 1951  (Zdroj: profimedia.sk)

Západ sa o existencii akéhosi krúžku piatich mimoriadne zdatných sovietskych špiónov, zverbovaných v Anglicku v tridsiatych rokoch, po prvýkrát dozvedel na sklonku roku 1951. Vtedy boli identifikovaní štyria; totožnosť toho posledného, Cairncrossa, bola s istotou určená až začiatkom deväťdesiatych rokov. To ale Cairncross odmietal a popieral, že by Sovietom odovzdal nejaké dôležité informácie. Vo svojej autobiografii napísal, že chcel pomôcť Sovietom poraziť nacistické Nemecko.

 

Zverejnili dokumenty tajnej služby: Hitler mal spojencov v Británii, posadnutých boháčov

Od polovice päťdesiatych rokov žil v Taliansku, kde pracoval pre Organizáciu OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a prekladal. Neskôr sa usadil vo Francúzsku.

Viac o téme: ŠpiónDruhá svetová vojnaSovietiJohn Cairncross
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu