Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci vytvorili prvú strašidelnú mapu s antineutrínovými emisiami: Pozrite sa na západ Slovenska

Mapa emisií antineutrína Zobraziť galériu (2)
Mapa emisií antineutrína (Zdroj: Twitter/NGA)

SPRINGFIELD/HONOLULU – Veci sa môžu prvýkrát v histórii ponoriť do hlbín Zeme bez toho, aby na to potrebovali zložité prístroje. Pomocou monitorovania subatomárnych fyzikálnych emisií sa im podarilo zistiť, aké sú energetické zásoby Zeme.

Neutríno a jeho nehmotný bratranec antineutríno sú najmenšími subatomárnymi časticami známymi vo vede. Sú vedľajším produktom jadrových reakcií vo vnútri hviezd (vrátane nášho Slnka), supernov a čiernych dier, ale sú tiež produktom jadrových reaktorov. Súčasne súvisia s rádioaktívnymi štiepiacimi procesmi hlboko vo vnútri Zeme.

Ekoexpert ukázal dôkaz o zamorení Slovenska: Neviditeľný zabijak, ktorý nás kosí po tisícoch!

Tím geológov a fyzikov teraz vôbec po prvýkrát vytvoril globálnu mapu entineutrínových emisií a začiatkom septembra ju publikoval v magazíne Scientific Reports. Mapa poskytuje dôležitý základný obraz o rozložení energie Zeme a súčasne vedcom umožňuje monitorovať nové či človekom vytvorené už existujúce zdroje žiarenia.

Tretina územia Slovenska vykazuje vyššie emisie antineutrína

Keď sa na mapu bližšie zahľadíte, môžete si všimnúť, že tretina územia Slovenska, resp. západné Slovensko vykazuje vysoký podiel antineutrínových emisií. Ide totiž o oblasť, kde sú sústredené jadrové reaktory, teda jediný umelý zdroj antineutrínových emisií na Zemi.

Vedci vytvorili prvú strašidelnú
Zobraziť galériu (2)

„Vnútro Zeme je pomerne ťažké vidieť, dokonca aj s modernými prístrojmi. Sondovanie aktivity antineutrína nám umožňuje vytvárať obrazy, o ktorých naši predchodcovia iba snívali. Táto mapa by mala byť obzvlášť užitočná pre budúce štúdium procesov prebiehajúcich vo vnútri Zeme a v zemskom plášti,“ vysvetlil William McDonough z Havajskej univerzity, profesor geológie a spoluautor štúdie.

„Prirodzené“ emisie antineutrína vedci kombinovali aj s emisiami pochádzajúcimi z jadrových reaktorov, pričom antineutrína z umelých zdrojov predstavovali len necelé jedno percento všetkých detekovaných emisií. „Udržať si prehľad o o jadrových reaktoroch je dôležité pre národnú a medzinárodnú bezpečnosť. Ale ako geológ som nadšený, že nám to umožní získať základné informácie o rozpočte paliva planéty a odhaliť ďalšie podrobnosti o hĺbkovej štruktúre planéty,“ dodal McDonough. Výskum podľa Phys.org viedla agentúra National Geospatial-Intelligence Agency v spolupráci s Havajskou univerzitou.

...

Viac o téme: EmisieAntineutríno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu