Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Elektráreň v Černobyle sa ukryje: VIDEO Gigantický obluk nad reaktorom

Reaktor v Černobyle Zobraziť galériu (3)
Reaktor v Černobyle (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinskí stavbári naliali vo štvrtok prvé tony betónu do masívnej konštrukcie, ktorá sa stane základom steny nového krytu nad bývalou atómovou elektrárňou Černobyľ, kde došlo pred 30 rokmi k dosiaľ najzávažnejšej jadrovej havárii v dejinách ľudstva. Uviedla to ukrajinská štátna stavebná spoločnosť Ukrbud, ktorú cituje agentúra TASS.

Ponad tretí a štvrtý reaktor bol už skôr umiestnený špeciálny oblúk z dielne francúzskej firmy Novarka. Stena, ktorú začali budovať, natesno zapečatí objekt elektrárne. "Keď bude tento projekt dokončený, pôjde o ekologicky bezpečný systém, ktorý bude ľuďom poskytovať ochranu pred radiáciou jedno storočie," uviedla spoločnosť Ukrbud vo svojom vyhlásení. 

Reaktor v Černobyle
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Štvrtý reaktor, ktorý vybuchol 26. apríla 1986, sa momentálne nachádza pod starnúcim betónovým sarkofágom postaveným v novembri 1986.

Sarkofág pokrýva približne 180 ton nízkoobohateného uránu-235, 70.000 ton kontaminovaného odpadu a 35 ton rádioaktívneho prachu s celkovou rádioaktivitou dva milióny curie.

Reaktor v Černobyle
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V čase výstavby existujúceho sarkofágu jeho projektanti tvrdili, že má predpokladanú životnosť do roku 2006. Na nevyhnutnosti výstavby nového krytu sa v roku 1997 dohodli štáty skupiny G7. Prvá jednotka novej ochrannej štruktúry nad pôvodným sarkofágom má byť dokončená v novembri budúceho roka. To umožní do roku 2023 rozobrať súčasné nestabilné stavby.

Reaktor v Černobyle
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: ČernobyľElektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu