Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tohtoročné vedecké kuriozity: Páni, dobrá správa, zistili aj to, koľko meria priemerný penis

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN - Veda môže byť často komická, ak experimenty naberú bláznivé konce či keď sa štúdie venujú bizarným témam. Príkladom sú vedci z Japonska a Slovenska, ktorí sa venovali účinkom a prínosom intenzívneho bozkávania. Agentúra DPA zostavila zoznam tohtoročných vedeckých kuriozít.

Vedci vytvorili prvú strašidelnú mapu s antineutrínovými emisiami: Pozrite sa na západ Slovenska

To sa naozaj nepodarilo

Pod kľúčovým slovom #fieldworkfail informujú vedci na twitteri o svojich smiešnych nedopatreniach. Pri hľadaní opíc sa zrazu dvojica vedcov ocitla tvárou tvár levovi. Chceli sa zachrániť na akomsi malom strome. Ten ale ich váhu neuniesol a akademici spadli na zem. Našťastie bol lev tiež zaskočený. Dobre nedopadla ani výskumníčka, ktorá chcela pomocou sekundového lepidla prilepiť ku krokodílovi rádiový vysielač - nakoniec sa prilepila sama.

Stopujúcí robot

hitchBOT sa volal robot z vedra, rezancov, detských gumákov a tabletu ako mozgu, ktorý vo februári brázdil stopom Nemecko. Kanadský vynálezca tak chcel zistiť, či ľudia stroj prijmú a vytvoria si k nemu vzťah. Robot sa tak vďaka vodičom dostal na zámok Neuschwanstein, do karnevalového sprievodu v Kolíne nad Rýnom či do Berlína. Do Reichstagu, sídla nemeckého parlamentu, sa ale nepozrel. Nemal totiž akreditáciu a ani nebol na prehliadku vopred objednaný. Putovanie hitchBOTa skončilo v USA, kde ho neznámy vandal zničil.

Tohtoročné vedecké kuriozity: Páni,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tohtoročné vedecké kuriozity: Páni,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mravčia toaleta

Keď mravce musia, používajú na to určité zákutia v mravenisku. To zistili vedci z univerzity v Regensburgu. Pri experimente sa ukázalo, že drobný hmyz vykonáva potrebu cielene v jednom alebo dvoch miestach hniezda. Pre vedcov tak naďalej zostáva záhadou, prečo mravce nechodia vylučovať mimo mraveniska.

Dĺžka penisu

Priemerná dĺžka penisu v stoporenom stave činí presne 13,12 centimetra. To je záver akademikov z londýnskej King's College, ktorí v rámci 17 štúdií zmerali celkom 15.521 mužských genitálií. Vedci chceli výskumom poskytnúť lekárom argument, ktorým by mohli presvedčiť ustarostených pacientov o tom, že ich dĺžka pohlavia je normálna.

Slovenská vedkyňa o unikátnej laboratórnej metóde: Rakovinu vieme sledovať v krvi

Zvláštna Nobelova cena

Už po 25.-krát sa na elitnej Harvardovej univerzite odovzdávali Ig Nobelove ceny za kuriózne vedecké objavy. Ocenenie získal napríklad istý tím z USA, ktorý zistil, že takmer všetky cicavce vyprázdnia svoje mechúre do 21 sekúnd s odchýlkou ​​plus mínus 13 sekúnd. Ekonomická cena putovala polícii v Bangkoku za to, že členom svojho zboru dáva príplatky za to, keď odmietnu úplatky.

Bizarné zvieratá

Každý deň je na planéte objavený nový živočíšny druh - aj taký, o ktorom vedci ani nesnívali. Na zoznam desiatich najbizarnejších druhov tohto roka umiestnila americká vysoká škola State University of New York pavúka z Maroka, ktorý uteká za pomoci akrobatických skokov. Tento gymnasta sa volá Cebrennus rechenbergi a vďaka saltám dokáže uraziť dva metre za sekundu. Do zoznamu sa dostala aj sliepka z pekla, ako je nazývaný dinosaurus Anzu wyliei. Táto praveká "sliepka" sedela na vajciach, mala zobák a perie a vážila až 300 kilogramov.

Viac o téme: KuriozityVeda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu