Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chlapec upadol na 12 rokov do kómy: Počas nej sa prebudil, no nikto si to nevšimol

Martin upadol na šestnásť rokov do kómy Zobraziť galériu (4)
Martin upadol na šestnásť rokov do kómy (Zdroj: YouTube)

JOHANNESBURG - Martin Pistorius bol od svojich dvanástich rokov uväznený vo vlastnom tele, z ktorého vyprchal život. Nebol schopný hovoriť ani sa hýbať. Jednoducho len existoval a čakal na smrť. Žiť týmto spôsobom si nikto z nás nevie ani len predstaviť. Našťastie je však táto nočná mora Afričana už minulosťou.

Muž pochádzajúci z Juhoafrickej republiky prehovoril o nočnej mory, ktorú prežil. Na konci osemdesiatych rokov mu bola diagnostikovaná ťažká forma meningitídy a upadol do kómy. Nedokázal sa pohnúť, komunikovať, a to ani prostredníctvom očného kontaktu. Jeho rodičia, Rodney a Joan, museli všetko robiť za neho - od kúpania a kŕmenia až po otáčanie v posteli, aby nedostal preležaniny. Lekári im povedali, aby rátali s tým, že ich syn čoskoro zomrie. Pre všetkých to bolo nesmierne ťažké. Joan si spomína, ako sa jedného dňa naklonila k Martinovi a v zúfalstve povedala: "Dúfam, že zomrieš."

Chlapec upadol na 12
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Lenže chlapec to počul. Po istom čase sa totiž z kómy prebudil, no schopnosť komunikovať sa u neho neobnovila. Tak nemohol nikomu povedať, že už nadobudol vedomie. "Bol som hore, nie od samého začiatku, ale zhruba po dvoch rokoch odvtedy, ako som upadol do vegetatívneho stavu, som sa začal prebúdzať. Vnímal som všetko okolo seba, tak, ako každý normálny človek. Nikto si to ale nevšimol. Bola to hrôza. Pomyslenie, že takto som mal stráviť zvyšok života a čakať sám na smrť, ma zabíjalo."

Chlapec upadol na 12
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Martinove myšlienky boli čoraz temnejšie. A tak sa rozhodol ich zablokovať a jednoducho prestal myslieť. V istom zmysle vtedy naozaj zomrel. Lenže potom sa stal zázrak a mladík začal robiť pokroky. Keďže ale stále nevedel prehovoriť, nemohol o tom nikomu povedať.

Tragická operácia: Linda (18) si nechala zväčšiť prsia a odvtedy je v kóme

Až žena, ktorá ho pravidelne navštevovala, si všimla, že jeho oči sú akési iné. Presvedčila rodičov, aby súhlasili s vykonaním nových testov, ktoré nakoniec po dlhých rokoch strávených v kóme plne rozpoznali Martinove vedomie. Jeho mozog začal plne fungovať, keď mal 24 rokov a krátko nato sa chytilo aj jeho telo. Trvalo roky, kým sa opäť naučil komunikovať a vďaka niekoľkým operáciam sa u neho z veľkej časti obnovili aj fyzické schopnosti. Ostal však na invalidnom vozíku. Teraz je šťastne ženatý a žije v Anglicku.

Chlapec upadol na 12
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Prvý pohyb a Pistoriove myšlienky sa objavili v programe Invisibilia, ktoré vysiela NPR.org. Mladík svoj príbeh vyrozprával aj v knihe s názvom Ghost Boy: My Escape From a Life Locked Inside My Own Body (Duch: Môj únik zo života, v ktorom som uviazol vo svojom vlastnom tele).

Viac o téme: KómaMeningitídaMartin Pistorius
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu