Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sme na pokraji antibiotickej apokalypsy: Bez nových liekov budeme zomierať na bežné choroby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Viac ako desať miliónov ľudí by podľa expertov mohlo každý rok zomrieť na úplne bežné ochorenia už v najbližších rokoch, ak vedci nevyvinú nové druhy antibiotík, varujú zdravotníci. Problémom je čoraz vyššia odolnosť baktérií.

Podľa odborníkov dôjde každý rok k miliónom zbytočných úmrtí ročne po celom svete, pretože chýbajú nové antibiotiká. Baktérie sú stále odolnejšie voči súčasným liekom, z ktorých väčšina bola objavená v rokoch 1910 až 1990. Žiadne nové prelomové lieky však neboli za posledných 25 rokov vyvinuté.

Hrozivé odhalenie vedcov: Antibiotiká v dojčenskom veku majú tvrdý dopad na naše zdravie!

Hrozí nám epidémia chorôb, medzi ktoré patrí napríklad tuberkulóza, kvapavka, syfilis, zápal pľúc či E. coli, ktoré sú v súčasnosti liečené antibiotikami. Počet úmrtí bude podľa odborníkov stúpať aj napriek úsiliu obmedzovať užívanie antibiotík.

Nedostatok nových liekov na trhu

„Popri hospodárskej nestabilite a vojne ide o jednu z najväčších hrozieb pre ľudstvo,“ povedal doktor Adam Roberts z anglickej University College London a zdôraznil, že úroveň rezistencie baktérií stále rastie a nových alternatívnych liekov je na trhu nedostatok. Podľa neho sme dokonca na pokraji medicínskej krízy, v ktorej už nebudú dostupné antibiotiká zaberať ani na bežné infekcie.

Sme na pokraji antibiotickej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

„Bude sa vyskytovať oveľa viac úmrtí. Do roku 2050 by mohlo každý rok umrieť 10 miliónov ľudí ročne v dôsledku tohto problému, z toho 400-tisíc v Európe,“ dodal Roberts s tým, že niektoré baktérie sa množia každých dvadsať minút a predstava toho, čo sa môže stať, ak na výzvy nebudeme reagovať, je ako nočná mora.

Lekári krízu ešte viac komplikujú

Lekári, ktorí predpisujú všeobecné antibiotiká ako na bežiacom páse, situáciu ešte viac zhoršujú. „Praktickí lekári sú pod tlakom, aby pacientom pomohli a predpíšu im antibiotiká len na základe príznaku bez toho, aby poznali konkrétnu príčinu infekcie,“ doplnila Victoria Wells z Britskej spoločnosti pre antimikrobiálnu chemoterapiu (BSAC) podľa Express.co.uk. To vedie k tomu, že baktérie sú potom odolnejšie aj v prípade cielenej terapie.

Sme na pokraji antibiotickej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkostock)

 

Viac o téme: LiekyAntibiotikáRezistencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu