Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Bulharsku prepukla zákerná choroba: Prenáša sa na ľudí, spôsobuje ochorenie pohlavných orgánov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Česká Štátna veterinárna správa prišla so šokujúcim varovaním. V Bulharsku sa totiž objavila zákerná choroba oviec a kôz, ktorá je prenosná aj na človeka. Majú sa turisti obávať?

V Bulharsku odhalili ochorenie s názvom brucelóza oviec a kôz, veterinári preto všetkých varujú, aby túto informáciu obchodníci a chovatelia nepodcenili. Varovný prst dvíhajú aj pred turistami, ktorých vystríhajú, aby v krajine nejedli tepelne neupravené mlieko či výrobky z neho.

Pri dovoze zvierat z Bulharska je dôležiré, aby k nám prišli legálnou cestou a obchodníci by mali trvať na potvrdení, ktoré hovorí o negatívnom sérologickom vyšetrení na brucelózu. "Brucelóza u oviec a kôz je vlečúce sa ochorenie spôsobené baktériou Brucella melitensis, ktoré sa prejavuje najmä potratmi, respektíve zápalmi semenníkov a nadsemenníkov a zápalmi ďalších častí pohlavných orgánov. Nakaziť sa môžu aj iné druhy zvierat, napríklad hovädzí dobytok, pes, ťava, ale aj človek, pričom u človeka uvedený subtyp spôsobuje najťažší priebeh ochorenia spojený s ťažkými horúčkami, triaškou, celkovou únavou, svalovou slabosťou, nechutenstvom, postihnutím kĺbov, ojedinele potom môže byť príčinou vzniku endokarditídy, ktorá môže končiť fatálne," upozorňuje Petr Pejchal hovorca českej Štátnej veterinárnej správy, ktorého cituje portál tn.nova.cz. 

Prenosná choroba

Človek sa môže nakaziť kontaktom s kontaminovaným materiálom alebo nakazeným zvieraťom. Rovnako nebezpečná je aj konzumácia tepelne neupraveného mlieka a výrobkov z neho. 

Očkovanie proti tomuto ochoreniu neexistuje, ak už niekto týmto trpí, lieči sa antibiotikami. "Vzhľadom na to, že Bulharsko je vyhľadávanou turistickou destináciou, je na mieste občanov na toto možné riziko upozorniť, aj keď ohniská uvedenej nákazy sú iba na troch hospodárstvach vo vnútrozemí a nie v prímorskej oblasti," dopĺňa Pejchal.

Brucelóza oviec a kôz sa najčastejšie vyskytuje v Stredomorí, na Blízkom a Strednom Východe. Nakazené zvieratá majú infikované mlieko, ktoré sa stáva zdrojom nákazy aj pre iných. Ak sa brucelóza u zvierat potvrdí, musia byť utratené a zlikvidované.

Viac o téme: PacientOchorenieNákazaBulharsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu