Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dokáže slovenský vedec poznať budúcnosť nášho vesmíru?

Dokáže slovenský vedec poznať budúcnosť nášho vesmíru? Zobraziť galériu (3)
Dokáže slovenský vedec poznať budúcnosť nášho vesmíru? (Zdroj: PR článok)

Doc. RNDr. Ivan Melo, PhD., z Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline, bol už od detstva fascinovaný vesmírom a jeho záhadami. A tak pochopiteľne sníval, že sa z neho jedného dňa stane astronóm. Dnes disponuje obzvlášť užitočnými schopnosťami, ktoré neustále zdokonaľuje v rámci svojho vedeckého výskumu.

Hľadá a bližšie spoznáva nové elementárne častice, prostredníctvom ktorých bude môcť lepšie pochopiť fungovanie vesmíru, jeho zloženie, minulosť i budúcnosť!   

Existuje veľa vzrušujúcich záhad, ktoré nevieme vysvetliť pomocou dostupných informácií. Každopádne prichádzame na to, že náš svet je mimoriadne dômyselná stavba. Hľadanie nových častíc na urýchľovačoch si vyžaduje vývoj nových špičkových nástrojov a takto vznikol v CERN-e World Wide Web, dotykové obrazovky a samotné urýchľovače sa začali používať napr. pri výrobe nových generácií počítačových čipov a pri liečení ľudí,“ prezrádza mimoriadne angažovaný vedec, ktorý bol Výborom Slovenskej republiky pre spoluprácu s CERN-om vymenovaný za zástupcu Slovenska v International Particle Physics Outreach Group.

Klub akčných hrdinov

V súčasnosti sa rozhodol bližšie si posvietiť na skúmanie hmoty v stave, v ktorom sa nachádzala zlomok sekundy po Veľkom tresku (Big Bang), čo je mega zaujímavé. „Na Veľkom hadrónovom urýchľovači sa hmota dostáva na okamih do takého stavu pri zrážkach jadier olova. Je to obrovská teplota, pri ktorej sa vytvoria až tisícky častíc, ktoré prejdú zaujímavými premenami, až ich napokon zaznamená detektor ALICE. Ja študujem počty rôznych druhov týchto častíc v závislosti na ich energii a snažím sa ich vysvetliť pomocou jednoduchého modelu,“ uzatvára slovenský „prieskumník galaxie“.   

Hlasuj aj ty za najcoolerskejšieho vynálezcu v hre a svojimi hlasmi rozhodni o tom, ktorí vedci sa stanú historicky prvými členmi KLUBU AKČNÝCH HRDINOV. Hlasovanie je bezplatné a neobmedzené, trvá do 20. 10. 2015 a zúčastniť sa ho môže každý, koho vek neprekročil 30 rokov. Za tvoju pomoc môžeš získať COOL CENY! Viac informácií nájdeš na www.dikymoc.sk v sekcii TECHNOLÓGIE. 

Anketu s názvom „KLUB AKČNÝCH HRDINOV – hľadá sa najcoolerskejší vynálezca v hre“ ti prináša edukačno-mentorský portál www.dikymoc.sk v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR ako priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Dokáže slovenský vedec poznať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok)

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu