Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zverejnili dokumenty tajnej služby: Hitler mal spojencov v Británii, posadnutých boháčov

Adolf Hitler Zobraziť galériu (3)
Adolf Hitler (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Adolf Hitler mal vo Veľkej Británii dvoch oddaných tajných spojencov. Bohatý statkár a jeho manželka sľúbili, že v prípade potreby u seba ukryjú nacistických špiónov a budú Nemecko varovať, ak zistia, že Spojenci na nich chystajú útok.

V Británii boli zverejnené tajné dokumenty pochádzajúce z Národného archívu, ktoré odhalili, kam až boli niektorí Briti ochotní zájsť v snahe podporiť nacistov počas druhej svetovej vojny. Manželia Creasyovci, ktorí vlastnili farmu v grófstve Suffolk na východe Anglicka, boli ochotní poskytnúť útočisko nemeckým vyzvedačom a taktiež im dať vopred echo o tom, ak im bude hroziť útok zo strany Západu. "Sľúbili, že v prípade, ak budú mať informácie o chystaných nájazdov alebo otvorení druhého frontu, pošle pani Creasyová správu do Londýna," uvádza sa v dokumentoch.

História sa opakuje, vyhlásil geniálny vedec: Toto je začiatok novej nacistickej éry

Z odpočúvania komunikácie manželov vyplýva, že boli v styku aj so zakladateľom Britskej únie fašistov (BUF) Oswaldom Mosleym a v roku 1943 mu poslali vianočné prianie. Píše sa tak v súboroch britskej tajnej služby MI5, ktoré mapujú obdobie od septembra 1939 do februára 1957. "Ponúkli mu (Mosleymu) pomoc, pretože vedeli, že keby Hitler prehral vojnu, tak by prehral aj Mosley. Veľmi chceli, aby sa dostal k moci, a tak boli ochotní pomôcť aj samotnému Nemecku."

Zverejnili dokumenty tajnej služby:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Creasyovci boli ochotní urobiť čokoľvek pre to, aby nemeckí agenti boli na ich území úspešní. Ponúkli sa, že im v prípade núdze prenajmú priestory, prípadne ich k sebe zobrať ako platiacich hostí. Ich nadšenie pre fašizmus bolo zjavné. So svojimi zamestnancami si napríklad vymieňali fašistické pozdravy a raz, keď dostali ako dar fotografiu vodcu Hitlera, boli od radosti celí bez seba

Oficiálny historik Bezpečnostnej služby, profesor Christopher Andrew, tvrdí, že Creasyovci sa stali "obeťami" osamelého agenta MI5, ktorý tajne prenikol do radov britských vojnových nacistických sympatizantov. Eric Roberts, ktorý pôsobil pod prezývkou Jack King, si vytvoril sieť sympatizantov nacistického režimu a kontroloval ich aktivity.

Zverejnili dokumenty tajnej služby:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: The National Archives)

Medzi nich patrili aj manželia Ronald a Rita. Netušili, že keď mu hovorili o tom, ako pomáhajú nemeckým agentom a parašutistom, tieto informácie sa v skutočnosti nedostávajú gestapu, ale MI5.

Viac o téme: RitaŠpionážSpojenciHitlerRonadCreasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu