Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smutný príbeh, ktorý dojme aj po 55 rokoch: Poslúžil vede, tá ho nechala zomrieť samého

Lajka pred letom do vesmíru netušila, čo sa ide diať. Plne dôverovala ľuďom okolo seba
Lajka pred letom do vesmíru netušila, čo sa ide diať. Plne dôverovala ľuďom okolo seba (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Psy Strelka a Belka, ktorí odštartovali 19. augusta 1960 na obežnú dráhu, síce neboli prvými živými tvormi vo vesmíre, ale ako prví sa vrátili živí späť na Zem. Na palube Sputnika 5 ICH sprevádzali králik, štyridsať myší, dva potkany a množstvo rastlín. Väčšina pasažierov sa nasledujúci deň vrátila v poriadku na Zem, asi dvadsať myší ale zomrelo. Vypchaté telá dvoch slávnych kozmických bastardíkov sú teraz v moskovskom múzeu kozmonautiky. Ich predošlý kamarát také šťastie nemal a z vesmíru sa už nevrátil.

Cestu do vesmíru ľudstvu otvorili psi Cigan a Dezik, ktorí v júni 1951 štartovali do kozmu v družici Sputnik 2. Ich let nebol dlhý; vystúpali v rakete do výšky vyše sto kilometrov a potom sa v poriadku vrátili na Zem padákom. Ale vavríny priekopníkov v dobývaní kozmu nedostali. Svet si zapamätal až ich následníka, psa známeho ako Lajka.

Lajka štartovala do vesmíru v novembri 1957 a život položila na oltár vedy. V tom čase totiž ešte nebol technicky vyriešený návrat z obežnej dráhy a Lajka mala byť po piatich dňoch výskumu, kedy vedci sledovali napríklad jej krvný tlak a EKG, usmrtená prerušením dodávky kyslíka. Podľa niektorých odborníkov však zahynula už tretí deň v dôsledku zvýšenej teploty v kabínke.

Do letu prvého človeka do vesmíru v apríli 1961 vypustili Sovieti do kozmu asi tridsiatku rakiet so zvieratami, desať psov pri tom zahynulo. Aj psí kozmonauti sa museli podrobiť pred letom tréningu, napríklad boli zavretí 15 až 20 dní v špeciálnych boxoch, obliekaní do skafandrov, lietali na centrifúge a dostávali špeciálnu stravu. A to sa ich určite nikto nepýtal na to, či vôbec do vesmíru letieť chcú.

Viac o téme: PesLet do vesmíruLajka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu