Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dievčatko (10) pri stavaní skrýše chytilo nebezpečnú rastlinu: Toto je hrozivý výsledok

Lauren si vytrpela svoje. Zobraziť galériu (2)
Lauren si vytrpela svoje. (Zdroj: profimedia.sk)

MANCHESTER - Jedovatá rastlina spôsobila malej školáčke v Škótsku obrovské zdravotné problémy a jej rodičia chcú teraz varovať všetkých ostatných, aby sa tomuto nebezpečenstvu v prírode z diaľky vyhýbali. Ide o boľševník obrovský, ktorý môžeme nájsť aj na Slovensku a po kontakte s ktorým dochádza k ťažkým popáleninám a iným komplikáciám.

Mladík objavil vo svojom oku niečo strašné: Po prebudení vyzeral ako mutant!

Lauren Fullerová skončila v nemocnici po použití časti jedovatej rastliny na stavbu svojho brlohu pri jazere Loch Lomond v Škótsku počas rybárskeho výletu s jej otcom. Na rukách aj lícach sa jej vytvorili jasne červené popáleniny, z ktorých sa po čase stali obrovské pľuzgiere. Dievčatko bude pravdepodobne kvôli poškodeniu potrebovať kožné štepy a jeho rodičia Russell a Charlotte varujú ostatných rodičov pred nebezpečenstvom, ktoré môže rastlina predstavovať.

Stavebný robotník Russell (32) sa v nedeľu 28. júna vybral s dcérkou na rybačku a v ten deň vyzerala byť Lauren ešte v poriadku. V pondelok sa jej na tele urobili červené škvrny a v utorok vznikli veľké pľuzgiere. Dievčatko malo bolesti a bálo sa, čo bude s jeho rukami.

"Nemali sme ani tušenie, čo sa deje, a v nemocnici tiež nie. Museli sme použiť Google k diagnostike a špecialistka povedala, že nikdy nič podobné za 20 rokov nevidela," uviedol utrápený otec pre mirror.co.uk.

Dievčatko (10) pri stavaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa neho by malo byť na miestach, kde boľševník rastie, varovné znamenie, tak ako na miestach, kde sa napríklad ľudia nemajú kúpať. Lauren by teraz nemusela žiť na liekoch proti bolesti a čakať, čo sa s jej pokožkou stane. Jazvy jej môžu pokojne zostať až do konca života, a to má v podstate ešte šťastie.

Boľševník obrovský bol do Európy zavlečený v 19. storočí z Kaukazu a priľahlých oblastí ako okrasná rastlina. Jeho listy, stonky, korene, kvety a semená obsahujú toxické zložky, ktoré sú extrémne citlivé na slnečné svetlo. Pri styku s pokožkou sa v priebehu 24 až 48 hodín objavia vyrážky, popáleniny a pľuzgiere.

Pľuzgiere spôsobené boľševníkom majú tendenciu liečiť sa veľmi pomaly a objavovať sa znovu aj po mnoho ďalších rokov. Miazga z rastliny, ktorá sa dostane do očí, dokáže spôsobiť dočasné alebo trvalé poškodenie zraku.

Miesta zasiahnuté šťavou je nutné okamžite omyť silným dlhotrvajúcim prúdom vody a po opláchnutí zabrániť prístupu svetla vhodným zakrytím. Pri poleptaní a druhotných príznakoch (bolesti hlavy, tras) je nutné po predchádzajúcom ošetrení vyhľadať lekára.

Viac o téme: PopáleninyBoľševníkLauren Fuller
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu