Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci upozorňujú na hroziaci ekonomický kolaps: Zachrániť by nás mohla nečakaná vec

Čmeliaky sa strácajú z povrchu našej planéty Zobraziť galériu (2)
Čmeliaky sa strácajú z povrchu našej planéty (Zdroj: SITA)

MONTPELIER - Podľa jednej z najrozsiahlejších vedeckých štúdií majú klimatické zmeny oveľa tvrdší dopad, ako si odborníci doteraz mysleli. Zlá správa sa však netýka len prírody, ale predstavuje tiež ekonomické hrozby.

Z najnovšej štúdie vermontských výskumníkov uverejnenej v časopise Science vyplýva, že globálne otepľovanie dramaticky ohrozilo populáciu čmeliakov v severnej Amerike a Európe. Ich závery vychádzajú z rozsiahlych záznamov a hlásia strmý pokles viacerých druhov čmeliakov v kontinentálnom meradle. Problém môže podľa vedcov vyvolať aj ekonomickú krízu.

Začalo šieste masové vymieranie druhov: Hrozba aj pre ľudstvo!

„Čmeliaky opeľujú množstvo rastlín, ktoré poskytujú potravu človeku a voľne žijúcim zvieratám,“ komentoval Leif Richardson z Vermontskej univerzity. „Ak sa nám nepodarí zastaviť pokles populácie čmeliakov, môžeme čeliť vyšším cenám potravín, menšej úrode a ďalším problémom,“ dodal.

Čmeliaky strácajú stovky kilometrov

Opeľujúci hmyz je mimoriadne dôležitý pre naše hospodárstvo a v dôsledku klimatických zmien sa bude jeho počet neustále zmenšovať. Zo štúdie tiež vyplynulo, že vinníkom nie sú pesticídy ani zmeny využívania teploty, ale jednoznačne ide o zvyšovanie teploty vplyvom zhoršujúcej sa klímy. Zo 110-ročných záznamov je evidentné, že čmeliaky stratili asi 300 kilometrov z ich pôvodného rozšírenia v Európe a Amerike, pričom rozsah týchto strát je podľa vedcov bezprecedentný a čmeliaky čelia aj evolučnému tlaku.

Ak bude otepľovanie pokračovať, riešením by mohla byť migrácia alebo presunutie populácie čmeliakov do severnejších oblastí. „Najdôležitejším posolstvom štúdie je však potreba zvrátiť otepľovanie klímy,“ povedal Richardson. Eliminácia počtu čmeliakov by mohla znamenať aj zníženie výskytu rastlín a plodín ako čučoriedok, priamo závislých na opeľovaní čmeliakov, ktoré sú zásadné pre naše ekosystémy, uviedol portál Sciencedaily.com.

Vedci upozorňujú na hroziaci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: ČmeliakKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu