Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V Austrálii žije pod zemou celé mesto: VIDEO zázraku vybudovaného kvôli horúcemu peklu

V Coober Pedy sa žije pod zemou Zobraziť galériu (4)
V Coober Pedy sa žije pod zemou (Zdroj: YouTube)

COOBER PEDY - Vitajte v Coober Pedy, meste v južnej Austrálii, kde sa žije pod zemou. Tento svetový unikát už "účinkoval" vo viacerých filmoch vrátane Dobrodružstiev Priscilly, kráľovnej púšte. A veľká pozornosť mu prislúcha oprávnene. Je to totiž taký malý stavebný zázrak.

Na povrchu to vyzerá dosť opustene. Zopár hotelov a sem tam nejaké golfové ihrisko. Asi nejaké opustené mesto, poviete si pri pohľade na krajinu. V skutočnosti v ňom ale žije 3500 ľudí, z toho však väčšina pod zemou. V domoch ukrytých v jaskyniach.

V Austrálii žije pod
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Coober Pedy bolo založené v roku 1915, po tom, ako tam bolo objavené ložisko opálu. V súčasnosti až 95 percent jeho ťažby pochádza práve odtiaľto. Ľudia, ktorí sa tam kvôli vidine zbohatnutia presťahovali, však čoskoro zistili, že život nad zemou je kvôli extrémne vysokým teplotám takmer neznesiteľný. Štyridsiatky sú tam pomerne bežným javom.

Miestni tento problém vyriešili veľmi originálne - vybudovaním akýchsi zákopov či jaskýň zasadených do svahov. Pod zemou okrem týchto domčekov dokonca vyrástli aj hotely a penzióny v štýle Bed & Breakfast. Jeden z nich dokonca ohodnotili ako najlepší penzión v Austrálii. A takisto kostol, darčekový obchod, niekoľko múzeí, kasíno a samozrejme krčma.

V Austrálii žije pod
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

V Austrálii žije pod
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Vchody do všetkých podzemných budov sa nachádzajú ešte na zemi. Vzduch v nich sa ventiluje vertikálnymi šachtami, ktoré pomáhajú regulovať teplotu. Ak teda máte aj vy problém s letnými horúčavami, hor sa do Coober Pedy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu