Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikátne FOTO, ktoré ešte nikdy neboli zverejnené: Špionážne zábery z Dňa D!

Vylodenie v sektore Gold Beach Zobraziť galériu (3)
Vylodenie v sektore Gold Beach (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Tieto fotografie ešte nikdy neboli zverejnené. Zrnité čiernobiele snímky zachytávajú vylodenie v Normandii, ktoré sa odohralo 6. júna 1944. Vznikli na palube troch špionážnych lietadiel a teraz si ich môžete pozrieť aj vy.

Operácia Overlord - pod takýmto názvom prebehlo vylodenie v Normandii, ktoré sa stalo jednou z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Zúčastnili sa jej stovky lodí, ktoré zo vzduchu podporovali lietadlá. Státisíce spojeneckých vojakov sa snažilo prelomiť Hitlerov Atlantický val - systém opevnenia, ktorý vybudovali Nemci na pobreží severného Francúzska a Normandie.


ONLINE Dňa D, ktorý rozhodol o víťazstve v 2. svetovej vojne


Do operácie sa zapojili jednotky z Francúzska, Veľkej Británie, Československa, Poľska, Grécka, Holandska, Nórska, Belgicka, Spojených štátov, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Overlord začala krátko po polnoci, keď do Normandie zoskočili leteckí navádzači. Po nich nasledovali výsadkári a krátko nato začali námorné a vzdušné sily bombardovať nemecké jednotky.

Vylodenie v Normandii bolo rozdelené na tri úseky - Americký, Britský a Kanadský. Ciele jednotlivých jednotiek v Britskom úseku sa ešte delili na pláž Gold a pláž Sword. Na pláži Gold operovali britská 50. pešia divízia, 8. tanková brigáda, 56. pešia brigáda a 47. Commando. Práve na pláži Gold Beach vznikli autentické letecké fotografie, ktoré ešte nikdy neboli zverejnené. Ich autorom je posádka špionážnych lietadiel.

Unikátne FOTO, ktoré ešte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Unikátne FOTO, ktoré ešte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Unikátne FOTO, ktoré ešte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu