Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Grécke „nie“ znižovaniu dôchodkov: Rešpektujte, že túto hranicu neprekročíme!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécko vyzvalo medzinárodných veriteľov, aby rešpektovali, že v oblasti trhu práce a dôchodkov existujú pre Atény neprekročiteľné hranice.

Vyhlásil to vo štvrtok hovorca vlády Gabriel Sakellaridis. Atény prejavili ústretovosť, keď v rokovaniach nezdôrazňovali svoju kľúčovú požiadavku, ktorou je uľahčenie podmienok splácania dlhu, ústupky sú ale potrebné na oboch stranách, zdôraznil hovorca. 

"(Veriteľské) inštitúcie by nemali očakávať, ...že vláda ustúpi vo všetkom... Keď rokujete, ústupky by mali byť obojstranné," povedal na tlačovej konferencii Sakellaridis. "Nechceme ísť za hranice toho, čo považujeme za červené čiary... Je jasné, že nemôžme znižovať dôchodky," zdôraznil. 

Grécko sa zatiaľ s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF) nedohodlo na pokračovaní finančnej pomoci. Možnosť, že dohodu by mohlo priniesť v pondelok zasadnutie ministrov financií členských štátov eurozóny, veritelia podľa agentúry Reuters vylučujú. Atény sú pritom na pomoc odkázané, keďže im rýchlo dochádza hotovosť. Schôdzka Euroskupiny by však mohla prispieť k tomu, aby Európska centrálna banka (ECB) zmiernila podmienky čerpania núdzových úverov domácim bankám a tým krajine uľahčila prístup k likvidite, povedal Sakellaridis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu