Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Do reaktora Fukušimy vyslali robota, stalo sa niečo divné: FOTO z miesta, kam ešte nikto nevkročil!

Vo vnútri roztaveného reaktora Zobraziť galériu (7)
Vo vnútri roztaveného reaktora (Zdroj: profimedia.sk, SITA)

TOKIO - Vedci poslali do jadrovej elektrárne Fukušima robota, aby im poskytol detailnejší pohľad na to, ako to tam po havárii spred štyroch rokov vyzerá. Po pár hodinách sa však z dosiaľ neznámych príčin pokazil, no ešte predtým stihol inžinierom poslať veľavravné fotky.

Experti majú len hmlistú predstavu, ako to momentálne vyzerá vo vnútri roztavených reaktorov japonskej elektrárne Fukušima, v ktorej pred niekoľkými rokmi došlo ku katastrofe. Rozhodli sa tam preto vyslať robota na inšpekciu a priestor zmapovať.

Do reaktora Fukušimy vyslali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk, SITA)

Sonda, ktorú vyvinula spoločnosť Hitachi-Ge v spolupráci s Medzinárodným výskumným ústavom pre jadrové vyraďovanie z prevádzky, mala vydržať v aktívnom režime desať hodín. V rádioaktívnom prostredí, ktoré by človeka zabilo a u bežných elektronických zariadení spôsobilo poruchu.

Lenže stalo sa to, s čím inžinieri nerátali. Robot po troch hodinách odrazu prestal fungovať. Ešte predtým však stihol poslať prieskumníkom neuveriteľné obrázky, ktoré ponúkajú prvý pohľad do roztaveného reaktora po štyroch rokoch. Spoločnosť Tokyo Electric Power Company (TEPCO), ktorá elektráreň Fukušimu prevádzkuje, uviedla, že sa jej vďaka diaľkovo ovládanej robotickej misii podarilo zhromaždiť dostatok obrazového materiálu. Taktiež podľa hovorcu TEPCO Teruakiho Kobayashiho zachytila úroveň teploty, radiácie, ktorá bola mimochodom omnoho nižšia, než očakávali. Robot okrem iného odhalil aj to, že takmer všetky palivové tyče v reaktore 1 sú roztavené a porušili jadro, ktoré teraz leží na dne komory reaktora.

Takto to vyzerá vo vnútri roztaveného reaktora

Do reaktora Fukušimy vyslali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Do reaktora Fukušimy vyslali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Do reaktora Fukušimy vyslali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Do reaktora Fukušimy vyslali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Do reaktora Fukušimy vyslali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

TEPCO plánuje budúci rok preskúmať zvyšné tri reaktory pomocu obojživelného robota. Zozbierané údaje sa v budúcnosti využijú pri posudzovaní prípadných poškodení jadrových elektrární, čo má zásadný význam pre bezpečné vyradenie Fukušimy z prevádzky.


Čo si o Fukušime po rokoch myslí expert zo Slovenska


Katastrofa, ktorá položila Japonsko na kolená

V marci 2011 došlo na pobreží Japonska k zemetraseniu s magnitúdou 9,0, ktoré následne vyvolalo cunami. Následkom živelnej pohromy boli zdevastované celé mestá a poškodená jadrová elektráreň Fukušima. Vlna vysoká až 40 metrov vyradila z prevádzky chladiaci systém, čo viedlo k trom mohutným explóziam a následnému roztaveniu aktívnych reaktorov. Takmer 16 tisíc ľudí prišlo v dôsledku prírodnej pohromy o život a evakuovaných muselo byť viac ako 300 tisíc obyvateľov, z ktorých väčšina sa už do svojich domovov nikdy nevráti. Voda aj pôda v okolí je kontaminovaná, potrvá desaťročia, kým bude oblasť znovu bezpečná. Náklady na obnovu sa počítajú na miliardy.

Nezávislá komisia, ktorá vyšetruje nehodu, zistila, že "ku katastrofe došlo v dôsledku zlyhania ľudského faktora a všetky jej priame príčiny boli predvídateľné". V prípade Fukušimy neboli dodržané ani tie najzákladnejšie bezpečnostné požiadavky, ako je napríklad posúdenie pravdepodobnosti poškodenia, odhad vedľajších škôd z prípadnej katastrofy či príprava evakuačného plánu. V súčasnosti je jadrová elektráreň postupne vyraďovaná z prevádzky, posledný šiesty reaktor by mal byť odstavený v októbri 2019.

Súd zakázal opätovné spustenie jadrových reaktorov

Súd v japonskej prefektúre Fukui dnes zakázal reštartovať  dva jadrové reaktory v atómovej elektrárni v meste Takahama. Súd svojím rozhodnutím odmietol bezpečnostné povolenie, ktoré pre Takahamu vydal japonský jadrový regulátor - agentúra NRA - ešte pred jej plánovaným opätovným spustením. Malo k nemu dôjsť v tomto roku.

Rozhodnutie súdu by mohlo zdržať plány Japonska na opätovné spustenie atómových elektrární. Všetkých 48 reaktorov je totiž v súčasnosti odpojených. Súdny príkaz si vyžiadali miestni obyvatelia a ich sympatizanti. Podľa nich by mohlo prípadné rozsiahle zemetrasenie, prekonávajúce bezpečnostné štandardy elektrárne, spôsobiť obrovské škody - podobne ako tomu bolo v prípade Fukušimy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu