Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jadrová katastrofa vo Fukušime si začína vyberať daň: Prvé dôkazy, všetko sa ešte zhorší!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, Pavel Povinec)

TOKIO - Havária japonskej jadrovej elektrárne Fukušima z marca 2011 môže v dôsledku zvýšenej radiácie vyvolať 10.000 nových prípadov rakoviny. Uvádza to správa dvoch japonských mimovládnych lekárskych organizácií, ktoré bojujú proti využívaniu jadra.

Hrozné FOTO z japonskej Fukušimy: Radiácia spravila z kvetov mutantov

Štúdia organizácií Lekári pre sociálnu zodpovednosť a Lekári pre odvrátenie jadrovej vojny zverejnená vo štvrtok v Tokiu sa vo svojom výskume opiera o zdravotné výkazy japonských detí a o lekárske vyšetrenia osôb, ktoré sa podieľali na odstránení následkov havárie.

V prefektúre Fukušima bolo podľa štúdie s onkologickou diagnózou štítnej žľazy hospitalizovaných 116 detí. Obvykle pritom táto choroba v porovnateľnom období postihuje len niekoľko malých pacientov.

Od tragédie vo Fukušime
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Vysokým dávkam radiácie bolo podľa výskumu vystavených okolo 25.000 ľudí žijúcich v okolí elektrárne, ktorých zdravie je vážne ohrozené. Podľa firmy Tepco, ktorá elektráreň prevádzkovala, existuje nebezpečenstvo, že zhruba stovka bývalých zamestnancov elektrárne ochorie rakovinou a polovica z nich zomrie. Lekári podieľajúci sa na vypracovaní štúdie tvrdia, že počty budú vyššie.

Po celom Japonsku je podľa nich riziku rakoviny v dôsledku katastrofy vo Fukušime vystavených až 66.000 ľudí. "Zdravotné následky budú Japoncov prenasledovať po roky a tento problém sa nesmie zamiesť pod koberec," uvádza sa v správe oboch lekárskych organizácií.

Viac o téme: RakovinaFukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu