Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zakázaný liek na rakovinu: Extrakt z marihuany má podľa vedcov zázračné účinky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinstock)

WASHINGTON - V niektorých štátoch USA ako aj Európy je užívanie marihuany legálne. Dá sa povedať, že tieto štáty sú o krok vpred, aspoň tak to vyzerá podľa výskumu podporovaného americkou vládou. Vedci totiž pri skúmaní pozitívnych účinkov marihuany odhalili, že extrakt z rastliny zabíja niektoré rakovinové bunky!

Národný inštitút pre drogové závislosti veľmi neochotne publikoval štúdiu, ktorá „pri pokusoch na zvieratách ukázala, že marihuana môže zabíjať niektoré rakovinové bunky a zmenšiť veľkosť ostatných. Dôkazy z jednej štúdie na zvieratách hovoria, že extrakty celých rastlín marihuany môžu zmenšiť jeden z najzávažnejších nádorov na mozgu. Výskum na myšiach dokázal, že tieto extrakty s použitím ožarovania zvyšujú účinky zabíjania rakovinových buniek“.

Štúdia však vytvára vrásky na mnohých čelách, v súčasnosti sa totiž o zákone, ktorý by marihuanu zaradil medzi liečivá, hlasuje na federálnej báze. Návrh podal demokratický senátor Cory Booker z New Jersey, ktorý si rýchlo získal podporu viacerých neziskových skupín, ako aj ďalších demokraticky zmýšľajúcich senátorov. Návrh zákona sa však netýka legalizácie marihuany ako takej, ide o jej zaradenie do zoznamu liečiv, respektíve jej preradenie zo skupiny I do skupiny II. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

O zmierňovacích účinkoch drogy už Spojené štáty vedia, na predpis v niektorých štátoch predpisujú marihuanu už tri roky. „Keď dokonca Národný inštitút pre drogové závislosti a hlavný chirurg všeobecne uznávajú, že marihuana môže pomôcť ľuďom, ktorí trpia, je načase, aby s tým Obamova administratíva niečo spravila,“ vyjadril sa Tom Angell, predseda organizácie Marijuana Majority.

Hlavným chirurgom v tomto výskume je 37-ročný Vivek Murthy, ktorý už po prvých výsledkoch priznal, že štúdia bude prelomová: „Máme nejaké predbežné údaje, ktoré dokazujú, že pri niektorých zdravotných stavoch a príznakoch môže marihuana pomôcť. Myslím, že tie dáta musíme použiť, aby sa zmenilo smerovanie politiky v tejto oblasti.“

V Uruguaji si budete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V senáte však naďalej sedia odporcovia zákona. John Barrasso si napríklad myslí, že náklady na pestovanie „liečebnej“ marihuany na individuálnej a komunitnej úrovni ďaleko prevyšujú prípadné výhody. Republikánsky senátor Mike Enzi z Wyomingu vidí riziko aj inde: „Schválenie lekárskeho užívania marihuany v tomto čase je predčasné, kým výskum neprinesie viac rozhodujúcich dôkazov o prínosoch a rizikách.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu